Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині від пожежі потерпів унікальний дерев’яний козацький собор


Новомосковський собор, архівне фото
Новомосковський собор, архівне фото
На Дніпропетровщині сьогодні горів унікальний дерев’яний козацький Свято-Троїцький собор у Новомосковську, описаний Олесем Гончаром у романі «Собор», повідомили у відділі зв’язків із пресою головного управління надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області.

За офіційними даними, внутрішнє загоряння сталось у північному, вже відреставрованому куполі собору. Причину загоряння встановлює міліція.

За інформацією з відділу, наразі рятувальники вже локалізувати пожежу.

За попередніми даними, постраждалих немає, збитки встановлюють.

Як розповідають очевидці, із собору довелось спішно винести цінні речі, зокрема, ікони.

Служби у Свято-Троїцькому соборі наразі не проводяться, він перебуває на реконструкції. Загальна вартість цих робіт – близько 30 мільйонів гривень. Рік тому планували, що храм мали повністю відновити за 2–2,5 роки.

Свято-Троїцький собор, створений в стилі українського (козацького) бароко, – пам’ятка національного значення, збудований 1778 року із дерева «без жодного цвяха». Унікальність архітектурної ідеї полягає в особливому розташуванні 9 бань: на храм можна дивитися під будь-яким кутом, і все одно буде видно тільки 8 бань із 9.

Образ Свято-Троїцького собору є провідним в однойменному романі Олеся Гончара: козацький собор там виступає символом культурних цінностей українського народу. Востаннє реставрація споруди здійснювалась у 1888 році.
XS
SM
MD
LG