Доступність посилання

ТОП новини

Бані собору «без жодного цвяху» на Дніпропетровщині відхилились на метр – експертиза


Бані унікального Свято-Троїцького дерев’яного «без жодного цвяху» собору на Дніпропетровщині відхилились на від вісі вже на метр – такі дані оприлюднено в четвер за підсумками наради з порятунку пам’ятки, поінформували в прес-службі облдержадміністрації.

За словами фахівців-реставраторів, наразі собор перебуває в аварійному стані: старі колоди не витримують навантаження. Остання повна реставрація храму проводилася понад століття тому – 1888 року.

Цього року на здійснення будівельно-монтажних робіт із бюджету виділили 10 мільйонів гривень, однак це тільки третина від потреби.

Наймасштабніша в Україні та всій Європі реставрація дерев’яної пам’ятки архітектури XVIII століття – Свято-Троїцького собору у Новомосковську – має розпочатися з кінця серпня, заявили в облдержадміністрації.

За даними з ОДА, під час першого етапу планують встановити підтримуючі конструкції, які дозволять утримувати бані. Після цього розберуть дерев’яне оздоблення стін собору, замінять гнилі колоди і оброблять спеціальними розчинами колоди, що збереглися.

Другий етап реставрації передбачає заміну вікон, реставрацію дощаної підлоги, відтворення іконостасу тощо. Також у храмі обіцяють встановити сучасну систему та кондиціювання для збереження конструкції пам’ятки та давніх розписів.

Свято-Троїцький собор у Новомосковську, описаний Олесем Гончаром у романі «Собор», – шедевр української архітектури, збудований у стилі українського (козацького) бароко. Це єдиний 9-баневий дерев’яний собор у світі. Він збудований у 1775–1778 роках без жодного цвяха. Іще один унікальний момент архітектурної ідеї собору полягає у розташуванні веж-бань: із будь-якого кута зору з землі завжди видно лише вісім бань із дев’яти.

Через унікальність собору навколо нього виникла й сучасна легенда, ніби він внесений до списку світової спадщини ЮНЕСКО.
XS
SM
MD
LG