Доступність посилання

ТОП новини

Азаров лякає, що на Майдані експлуатують дітей


Микола Азаров
Микола Азаров
Київ – Майдан є штучно інспірованим політичним протистоянням і оголошує гасла, якими зомбує людей. До такої нищівної критики протестного руху Євромайдану вдався прем’єр-міністр Микола Азаров на засіданні уряду. Він закликав міністрів провести роботу з парламентськими комітетами, щоб забезпечити ухвалення Державного бюджету вже цього тижня, а також повідомив, що доручив віце-прем’єру Юрію Бойку розробити впродовж двох місяців детальні позиції України щодо імплементації наразі не підписаної угоди про асоціацію з ЄС, зокрема в частині, яка стосується підтримки сільськогосподарських виробників і металургії. Але ця частина його меседжів до урядовців і громадськості загубилася на тлі заяви про загублену дівчину, яку нібито знайшли в Будинку профспілок на майдані Незалежності.

Микола Азаров почав засідання уряду з нищівної критики Євромайдану, опозиції та повідомлення про нібито знайдену в Будинку профспілок, в епіцентрі протестного руху, 12-річну дівчинку, яка там перебувала три тижні без документів і залучалася до якихось робіт.

Дехто з присутніх у залі засідань уряду у відповідь на цю розповідь почав посміхатися, що роздратувало прем’єра.

Що ви посміхаєтеся? Якби йшлося про вашу дитину, то посміхалися б?
Федор Достоєвський
«Що ви посміхаєтеся? Якби йшлося про вашу дитину, то посміхалися б?» – дорікнув він. За твердженням прем’єр-міністра України, Майдан «протиправно та аморально заманює до себе й фактично підкупає» чимало неповнолітніх людей. Політик навіть процитував Федора Достоєвського, який писав, що щастя цілого людства не варте сльозинки однієї дитини.

Водночас, комендант Будинку профспілок, народний депутатів від «Батьківщини» Степан Кубів повністю спростував цю заяву Миколи Азарова.

Мене дивує, що такі провокації та спекуляції, як примушування дітей писати заяву чи давати інтерв’ю, робляться на такому рівні
Степан Кубів
«Ми опитали більш як сто чоловік, які працювали тих два тижні. Такої дівчини не було близько. Ні в інформаційному центрі, ні в «Євромайдан SOS», ні в аналітичному центрі, ні в юридичному, навіть там, де дівчата-студентки працюють, які допомагають під час дня. Мене дивує, що такі провокації та спекуляції, як примушування дітей писати заяву чи давати інтерв’ю, робляться на такому рівні. Ми самі батьки», – наголошує комендант Будинку профспілок.

Він запевняє, що неповнолітні діти ніколи не були залучені до якої-небудь роботи на Євромайдані. А перебування людини там у якості волонтера фіксується, зокрема кожен отримує бейджик за підписом коменданта. Відповідно, той, хто виконував якусь роботу, мав би його отримати.

В Україні не існує соціального протесту – Азаров

Але історія дівчинки, існування якої заперечують представники опозиції, була не єдиним приводом для критики протестного руху Євромайдану Миколою Азаровим.

Країна живе зовсім не тими гаслами, якими намагаються зомбувати на Майдані
Микола Азаров
«Країна живе зовсім не тими гаслами, якими намагаються зомбувати на Майдані. В Україні немає суспільного конфлікту, відчайдушного соціального протесту, як в інших країнах. В Україні є лише штучно інспіроване політичне протистояння, яке підживлюється лише провокаціями з боку діячів опозиції та підтримкою, на превеликий жаль, окремих закордонних діячів», – сказав прем’єр.

На думку влади, у проблемах економіки винна опозиція

Очільник українського уряду також висловив переконання, що саме опозиція винна в економічних негараздах України (хоча саме він очолює Кабмін упродовж майже чотирьох останніх років).

«Саме представники нинішньої опозиції завели Україну в глухий кут найглибшої соціально-економічної кризи у 2008-2009 роках. Це вони вдвічі знецінили гривню, урізали доходи людей, соціальні виплати», – стверджує Микола Азаров.

Спецзасоби міліцією застосовуватимуться відповідно до міжнародних стандартів – Лукаш

Критичну тональність глави уряду щодо акцій протестів підтримала і його підлегла – міністр юстиції Олена Лукаш. За її словами, окремі дії протестувальників суперечать принципам проведення мирних зібрань, порушують вимоги Конституції та законодавства і містять у собі ознаки кримінальних злочинів. Наголосила вона й на збільшенні нападів на суддів, залякуванні громадян.

Лукаш зачитала журналістам щось на кшталт розлогої довідки щодо кримінальної відповідальності, передбаченої законами України за різні типи злочинів, як-от дії, спрямовані на захоплення влади, повалення конституційного ладу, організація та участь у масових заворушеннях тощо. Міністр наголосила, що бачить своє завдання в інформуванні громадськості.

«Невиконання законних вимог та опір працівникам міліції матиме наслідком заходи примусу, зокрема фізичного впливу із застосуванням спеціальних засобів», – наголосила міністр юстиції. При цьому вона зауважила, що такі засоби відповідатимуть міжнародним стандартам.

ВО «Майдан» готує стратегію розвитку країни, але Азаров вважає, що там нічого не пропонують

Микола Азаров також запевняв, що Майдан не запропонував жодного конструктивного проекту для України.

Тим часом Рада Всеукраїнського об’єднання «Майдан» працює над проектом стратегії розвитку країни до 2025 року, рішення про це ухвалили цього понеділка, 13 січня. Радіо Свобода попросило члена ради ВО «Майдан» Ігоря Коліушка, який координує комісію з підготовки цієї стратегії, прокоментувати критику прем’єра щодо неспроможності Майдану запропонувати конструктив.

«Якщо Майдан – це майдан Незалежності, де люди зібралися на протест, то це некоректна постановка питання, адже це не місце, де народжуються документи. ВО «Майдан» створилося перед самим Новим роком, у понеділок було ухвалене рішення розпочати таку роботу. Я думаю, що це нормальні темпи», – заявив він. На підготовку документу виділили два тижні.

Водночас, Ігор Коліушко зауважив, що уряд Азарова сам має труднощі з ухваленням програмних документів. Так, він проігнорував вимогу Конституції ухвалити Програму діяльності Кабміну на термін його каденції, зауважує експерт.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG