Доступність посилання

ТОП новини

Влада боїться розганяти Євромайдан, поки там є священики?


Київ – Лист Міністерства культури до Української греко-католицької церкви, в якому за богослужіння на Євромайдані погрожують судом і забороною діяльності, є «юридичним нонсенсом», вважають фахівці. На думку професора Олександра Сагана, документ виписали таким чином, бо його головна мета – «залякати», а не привести щось у правову відповідність. Натомість у Мінкульті кажуть, що лише відреагували на численні скарги членів так званих догналітів – представників незареєстрованої в Україні «правовірної греко-католицької церкви».

Міністерство культури не мало підстав посилатися у своєму листі на статтю 21 закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» й вимагати, щоб Українська греко-католицька церква отримувала дозвіл на проведення богослужінь чи встановлення намету. Таку думку висловив в ефірі Радіо Свобода професор Олександр Саган, провідний науковий співробітник Інституту філософії НАН України.

Лист Міністерства культури до УКГЦ ганьбить державу Україна – Саган
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:05 0:00


Професор Саган нагадує, що детальне юридичне роз’яснення з цього приводу Інститут релігійної свободи зробив ще у 2009 році. Там вказано, що стаття 21 згаданого закону суперечить статті 39 Конституції України, а відтак, згідно зі статтею 8 Конституції, виконуватися повинна норма Конституції, оскільки остання є нормою прямої дії.

Відтак ніякого дозволу на виконання обрядів віруючі не повинні були отримувати. Конституція визначає лише повідомлення про проведення заходу.

Що ж до повідомлення, то Олександр Саган каже, що детальне роз’яснення з цього приводу дав Конституційний суд (рішення № 4-рп/2001 від 19.04.2001).

«Якщо врахувати, що релігійні обряди на майдані Незалежності у Києві у грудні 2013 – січні 2014 років відбуваються у межах іншого мирного заходу, про який органам місцевого самоврядування та КМДА добре відомо від першого дня проведення акцій, то, згідно зі згаданим роз’ясненням Конституційного суду, у місцевих органів влади було достатньо часу для «здійснення підготовчих заходів для забезпечення реалізації права релігійних організацій на проведення публічних релігійних обрядів і богослужінь», – каже професор Саган.

На думку фахівця, текст листа Міністерства культури був виписаний таким чином, бо його головною метою є «зовсім не бажання привести все до норм законодавства, а лише залякати».

Мінкульт пояснив появу листа необхідністю відреагувати на звернення УПГКЦ – офіційно не зареєстрованої в Україні, лідер якої Догнал перебуває у розшуку
Олександр Саган
До того ж, Олександр Саган просить звернути на увагу «на абсурдність ситуації, оскільки Мінкульт пояснив Радіо Свобода появу листа необхідністю відреагувати на звернення УПГКЦ – офіційно не зареєстрованої в Україні релігійної організації, лідер якої Догнал перебуває у розшуку».

Насторожили професора Олександра Сагана й заяви народного депутата Ганни Герман та президента України, в яких ідеться про необхідність внесення змін у законодавство, що регулює релігійне життя. Існуючого законодавства, вважає професор, цілком достатньо, щоб свобода віросповідання та сумління реалізовувалася повною мірою.

Незареєстрована релігійна організація направила листа Мінкульту

До редакції Радіо Свобода надійшов лист від релігійної організації, яка називає себе «Українська правовірна греко-католицька церква». У цьому листі зібрано посилання на різні документи й публікації, зокрема і на новий лист від 15 січня 2014 року, який послідовники Антоніна Догнала надіслали Міністерству культури України.

У листі, адресованому директорові Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури Михайлові Мошколі, зокрема, мовиться: «У зв’язку з Вашим інтерв’ю від 12.01.2014 р. для Радіо Свобода ми змушені Вам привселюдно сказати, що керівництво УГКЦ допускається злочину проти українського народу, злочину проти законно обраного президента України та найтяжчих кримінальних правопорушень проти законодавства України – і це все не тому, що поставило палатку на Майдані, а тому, що організовує разом із закордонними спецслужбами Америки та ЄС державний переворот і закликає людей до насильного скинення законної влади!!!»

Копії цього листа «Українська правовірна греко-католицька церква» направила президентові України Віктору Януковичу, прем’єр-міністрові України Миколі Азарову, генеральному прокуророві України Вікторові Пшонці, міністрові культури України Леоніду Новохатьку і народним депутатам.

Такого не було від часів «гоніння на церкву»?

Лист Міністерства культури до УГКЦ був розкритикований представниками інших конфесій, релігієзнавцями, політиками та президентом.

Однак опозиційні політики побоюються, що цим листом влада хоче «витіснити священників з Євромайдану перед розгоном учасників протесту».

14.01.2014
Лист Мінкульту – це попередження усім конфесіям – Ісіченко

«Спрямування листа має на меті розколоти християнську спільноту, яка виявила безпрецедентну солідарність у підтримці акцій на Майдані» далі
14.01.2014
Лист Мінкульту до УГКЦ спричинив обурення серед львів’ян

«Господь, коли хоче наказати, то забирає розум. Ультиматум для Церкви… нехай спробують» – Павлюк далі
13.01.2014
Лист Мінкульту може підштовхнути УГКЦ до радикальних дій – експерт

Філарет: ми листа від Мінкульту не отримували, УГКЦ не ліквідують далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG