Доступність посилання

ТОП новини

Бюджет-2014 і «поліцейські закони» ухвалили без обговорення


Голосування у парламенті України шляхом підняття рук, Київ, 16 січня 2014 року
Голосування у парламенті України шляхом підняття рук, Київ, 16 січня 2014 року
Київ – Верховна Рада ухвалила державний бюджет на поточний рік та низку законів, зокрема спростила процедуру притягнення депутатів до кримінальної відповідальності та обмежила право на протест. Відтак спікер заявив про завершення сесії і закрив роботу парламенту до 4 лютого. Натомість опозиція наголошує, що голосування відбувалося із грубими порушеннями й охарактеризувала дії провладної більшості як смерть парламентаризму та державний переворот.

Попри те, що опозиція продовжувала блокування парламенту і навіть заблокувала у кабінеті спікера Володимира Рибака, депутати з фракцій Партії регіонів, Компартії та деякі позафракційні під головуванням першого віце-спікера Ігоря Калетника в сесійній залі проголосували за закон про державний бюджет на поточний рік.

За бюджет, який навіть не обговорювали, проголосували 249 народних обранців.

Під час голосування у сесійній залі парламенту сталося кілька сутичок між депутатами-регіоналами та опозиціонерами. Внаслідок однієї з них постраждав депутат-регіонал Володимир Малишев. Йому наклали на лоба пластир прямо в сесійній залі. А згодом відвезли до лікарні «Феофанія».

Регіоналу Малишеву розбили лоба
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Волков: «Можна – не можна! Ні х** не можна!»

Заступник голови бюджетного комітету депутат-регіонал Олександр Волков запевняє, що державний бюджет був проголосований із поправками. Про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, коментуючи заяви депутатів-опозиціонерів про те, що за державний бюджет, фактично, проголосували без врахування правок, оскільки правки треба було затвердити окремим голосуванням.

«У зв’язку із тим, що була заблокована трибуна, заблокована частина депутатів, яким не давали можливості виступати, – тоді Верховна Рада погодилася із бюджетним комітетом і проголосувала за бюджет у цілому», – пояснив заступник голови бюджетного комітету.

У відповідь на репліку, що депутати навіть не бачили змін до бюджету, а тому не могли за них голосувати, Олександр Волков обурився.

«Можна – не можна! Ні х*** не можна! А що робити, коли не дають можливості працювати парламенту?!» – роздратовано зауважив він.

Волков: «Можна – не можна! Ні х** не можна!»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Тягнибок: «Парламентаризм в Україні сьогодні вмер»

Крім бюджету, за який голосували за допомогою електронної системи «Рада», регіонали, комуністи та частина позафракційних підняттям рук ухвалили ще низку законів, зокрема спростили процедуру позбавлення депутатської недоторканності, запровадили кримінальну відповідальність за наклеп, посилили захист суддів та правоохоронців, а також запровадили істотні обмеження на проведення масових акцій.

Крім того, з ініціативи комуністів ухвалили закони, які посилюють кримінальну відповідальність за руйнування пам’ятників та запроваджують відповідальність за заперечення злочинів фашистів.

Коментуючи події у Верховній Раді, лідери опозиційних фракцій заявили, що в парламенті відбулося повалення конституційного ладу.

Одним кримінально-олігархічним кланом узурпована виконавча влада, судова влада, законодавча влада
Олег Тягнибок
«Парламентаризм в Україні сьогодні вмер. Це демонстрація повної узурпації влади в державі. Сьогодні одним кримінально-олігархічним кланом узурпована виконавча влада, узурпована судова влада, а від сьогодні узурпована й законодавча влада», – каже лідер фракції партії «Свобода» Олег Тягнибок.

Опозиція вимагає від спікера та президента не підписувати ухвалені в нелегітимний спосіб закони.
Парламентаризм в Україні сьогодні вмер – Тягнибок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG