Доступність посилання

ТОП новини

Священика можуть позбавити водійських прав за Автомайдан


Львів – У Львові цього тижня судитимуть священика Української греко-католицької церкви, громадянина Бельгії, отця Михайла Димида. Його можуть позбавити водійських прав за участь в Автомайдані. Згідно з рапортом ДАІ Київської області, отець Михайло Димид не зупинився на вимогу працівника автоінспекції. Суд, імовірно, буде гучним – це обіцяють активісти «Дорожнього контролю» і студенти Українського католицького університету, де священик викладає.

До отця Михайла Димида, який з родиною мешкає у Львові, працівники ДАІ 4 січня прийшли додому, щоб вручити адмінпротокол. Однак священик відмовився його взяти, вказавши, що слід вислати його рекомендованим листом.

Як розповів Радіо Свобода отець Михайло Димид, того ж дня правоохоронці передали справу у Франківський суд (її вестиме суддя Ростислав Козюренко). Повістку до суду священик уже отримав, зʼявитися на засідання він має 23 січня.

Отець Михайло каже, що не порушував правила

ДАІ у своєму рапорті вказує, що отець Михайло Димид 29 грудня о 12:30 у селі Нові Петрівці, що на Київщині, не зупинився на вимогу працівника ДАІ. Тоді «автомайданівці» якраз їхали колоною автомобілів до «Межигір’я». Але у час, зазначений працівниками ДАІ, священик, за його словами, ще був на Євромайдані у Києві і чекав на пасажирів до себе в автомобіль.

«Я брав участь в Автомайдані, бо це є моя громадянська позиція, я постійно молюсь на Майдані разом із людьми. Але о 12:41 я ще був на Хрещатику, розмовляв з дитиною, із ще однією людиною. Я міг там проїжджати через годину не раніше. Але мене ніхто не зупиняв, ми ще дорогою махали руками працівникам ДАІ і було приємно, коли нам у відповідь вони відповідали вітанням», – говорить отець Михайло Димид.

Склали наші працівники адміністративний протокол, а вже суд приймає рішення
Тарас Дзвоник
Працівники ДАІ у Львівській області зобов’язані були зреагувати на рапорт, який надійшов, і склали адміністративний протокол. Цю інформацію підтвердив Радіо Свобода речник ДАІ у Львівській області Тарас Дзвоник. «Склали наші працівники адміністративний протокол, а вже суд приймає рішення, чи дійсно таке було порушення», – зазначив працівник ДАІ.

Список не поодинокий

На скількох мешканців Львова та області, які брали участь в Автомайдані, склали адміністративні протоколи працівники ДАІ Київщини і скерували справи у суд Тарас Дзвоник не надав інформації.

Натомість громадські активісти львівської організації «Дорожнього контролю», які надаватимуть правову допомогу священику у суді, наголосили, що такий список на водіїв, активних учасників Майдану, які нібито порушили правила дорожнього і не зупинились на вимогу працівника ДАІ, досить великий.

Якщо суд задовольнить позов, то отця Михайла Димида можуть позбавити водійських прав терміном від 3 до 6 місяців.

Це – явно політичне замовлення, щоб застрашити людей – якщо не мене, то іншого
Михайло Димид
«Це – явно політичне замовлення, щоб застрашити людей – якщо не мене, то іншого», – вважає отець Михайло Димид.

Україна – поліцейська держава

Отець Михайло Димид, народжений у Бельгії, але одружений з українкою і з сім’єю, живе і працює у Львові. Священик, порівнюючи ситуацію в Україні з Бельгією, зауважує, що у Брюсселі теж протестують, зокрема – і проти політики Європейського союзу. Але, за його словами, там це трактується як вияв свободи, бо це – право людини.

«А тут це – поліцейська держава. Українська міліція не шукає способу налагодження добрих відносин із громадянами, щоб вони могли по-іншому поводитись. А вони шукають, так порівняю, якийсь «прищик» і на нього вказують, який ти, мовляв, негарний. Це – інший погляд на людину і справу. Коли тут стаєш перед міліціонером, то вже оскаржений, як потенційний злочинець, і вже маєш доказувати, що ти не злочинець, що вже само собою принизливим», – каже отець Михайло Димид.

Розгляд справи проти отця Михайла Димида у Франківському суді Львова супроводжуватиметься протестом, до якого долучаться не лише активісти «Дорожнього контролю», але й студенти і колеги священика з Українського католицького університету.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG