Доступність посилання

ТОП новини

Війну в Україні можуть зупинити лише олігархи (світова преса)


Вулиця Грушевського у Києві в ніч на 21 січня
Вулиця Грушевського у Києві в ніч на 21 січня
Світова преса все більше занепокоєна повідомленнями з Києва. Видання цитують українського опозиційного лідера Віталія Кличка, який каже, що нинішня ситуація в столиці України «виглядає вже, як у час війни». Впливові західні видання прямо закликають у редакційних коментарях президента Януковича скасувати «драконівські закони», ухвалені 16 січня, і таким чином припинити кровопролиття в Києві. Тут також наголошують, що «вирішальну роль можуть відіграти українські олігархи-мільярдери, бо авторитарний Київ не в їхніх інтересах». Преса звертає увагу на подібність риторики офіційної Москви, яка звинувачує у подіях у Києві Захід, до таких же заяв проросійських членів правлячої в Україні Партії регіонів.

Німецька BILD публікує на своїх сторінках попередження лідера партії УДАР Віталія Кличка, котрий каже, що «ситуація в Києві виглядає, як у часи війни». Він також визнає, що «опозиція, котра йшла за мирними протестами, втратила контроль над рухом мас». І тут же наголошує, що влада президента Януковича своїм ігноруванням мирних вимог громадян, із небажанням йти у відставку та оголосити дострокові вибори, викликала новими репресивним законами від 16 січня активізацію правих екстремістських сил, котрі розпочали бої з міліцією. На думку Кличка, влада шляхом застосування репресій і сили лише радикалізує ситуацію. «Незабаром можемо дочекатися перших вбитих», – застерігає Віталій Кличко.

Лондонська Financial Times закликає у своїй редакційній статті президента Януковича скасувати антидемократичні закони, котрими він «змусив навіть багатьох поміркованих учасників протестів вийти на вулиці». Видання також наголошує, що «зараз Україна переживає найбільш небезпечний період від часу незалежності», коли нічого подібного до того, що відбувається зараз на вулицях столиці, вона ще не бачила. Газета закликає всі сторони конфлікту в Україні зупинитися, заспокоїтися і переговорами «відтягнути Київ від краю над проваллям». Британський часопис також зауважує, що «вирішальну роль можуть ще раз відіграти українські олігархи-мільярдери, бо авторитарний Київ, позбавлений друзів за межами колишнього СРСР, не в їхніх інтересах». «Вони можуть змусити Януковича вести себе розсудливо, а також запропонувати йому і його родині гарантії безпеки, якщо він вирішить провести дострокові та вільні вибори і програє в них», – йдеться у реакційній статті цієї лондонської газети.

Впливова The Washington Post пише про відсутність поки що намірів ЄС розглядати питання щодо санкцій проти режиму Віктора Януковича. Американська газета також звертає увагу на те, що «в Москві російські офіційні особи звинуватили США у сприянні неприємностям в Україні» та цитує Леоніда Слуцького, главу комітету Держдуми Росії з євразійської інтеграції, який заявив цього тижня, що західні «стратегічні друзі» «фінансують ініціаторів безладів в Україні через різноманітні неурядові організації». Видання також зауважує, що до подібних заяв вдався у Києві і парламентар від правлячої Партії регіонів Вадим Колесніченко.

Польська Gazeta Wyborcza цитує у вівторок заяву глави російського МЗС Сергія Лаврова, який звинуватив українську опозицію у втраті контролю за ситуацією в Києві та закликав до мирного діалогу сторони конфлікту. Лавров також запевнив, що Росії не потрібне розпалювання подій в Україні і наголосив, що Москва хоче, щоб «Україна була стабільною».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG