Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція готова говорити лише з Януковичем


Протистояння на вулиці Грушевського між демонстрантами і правоохоронцями, Київ, 20 січня 2014 року
Протистояння на вулиці Грушевського між демонстрантами і правоохоронцями, Київ, 20 січня 2014 року
Київ – Нова спроба переговорів між опозицією та владою не дала результатів. Лідер УДАРу Віталій Кличко відмовився вести переговори із секретарем РНБО Андрієм Клюєвим. Голови опозиційних фракцій наголошують, що говоритимуть про розв’язання політичної кризи безпосередньо із президентом Віктором Януковичем. Між тим, експерти радять владі поспішити з переговорами, адже ситуація дедалі більше радикалізується і парламентська опозиція втрачає контроль над вулицею.

У вівторок опівдні, після спілкування зі священиками, які розборонили ворогуючі сторони на вулиці Грушевського, лідер УДАРу Віталій Кличко рушив до адміністрації президента на переговори. Однак розмовляти із робочою групою на чолі із секретарем РНБО Андрієм Клюєвим він не став, вимагаючи зустрічі із президентом. А не дочекавшись глави держави – пішов ні з чим.

«Ми впевнені в тому, що це затягування часу, і ця група не вирішує жодних питань. Лише одна людина в країні може вирішити питання протистояння… Домовилися, що президент зателефонує, і сьогодні відбудеться зустріч», – сказав Віталій Кличко.

Яценюк не хоче «просто пити чай з Януковичем»

Лідер фракції партії «Батьківщина» Арсеній Яценюк також наполягає на переговорах безпосередньо із президентом.

«Перемовини повинні відбутися публічно на рівні опозиції та персонально Віктора Януковича. Ми почали технічні консультації – переданий чіткий переліг вимог: що ми хочемо, щоб зробила влада. Ми чекаємо на відповідь: на що вони готові, а на що – не готові. Просто сидіти з Януковичем за столом і пити чай я не буду», – наголосив Арсеній Яценюк.

Натомість секретар РНБО Андрій Клюєв розкритикував опозиціонерів за небажання вести переговори і закликав лідерів опозиції припинити ескалацію конфлікту. Також він запевнив, що надзвичайний стан у зв’язку із ситуацією в Києві запроваджуватися не буде.

Влада й опозиція не встигають за розвитком ситуації – експерт

Між тим, експерти зазначають: якщо влада прагне мирного врегулювання, вона має якнайшвидше починати переговори із парламентською опозицією. Адже вуличне протистояння дедалі більше виходить з-під контролю.

«Виявилося, що політики відстають на багато кроків. Маю на увазі і владу, і позицію. І тому, про що б не домовилися сьогодні лідери опозиційних парламентських фракцій – це може не мати ніякого впливу на реальну ситуацію. Тому що ми побачили: люди сьогодні готові до участі у збройному протистоянні», – наголошує політтехнолог Тарас Березовець.

Перша зустріч делегацій влади та Майдану 20 січня завершилася безрезультатно. Юрій Луценко, який входив до складу опозиційної делегації навіть зауважив, що це були не переговори, а лише консультації. Опозиціонери припускають, що влада умисно затягує час, готуючись до силового розв’язання політичного протистояння.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG