Доступність посилання

ТОП новини

Уповноважений із прав людини готова забезпечити право Тимошенко на участь у суді


В офісі уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської сьогодні повідомили Радіо Свобода, що там готові забезпечити право засудженої Юлії Тимошенко на участь у судовому засіданні.

За словами представника омбудсмена Михайла Чаплиги, нині терміново розглядається заява колишнього прем’єр-міністра, де йдеться про її прохання про прибуття до лікарні «Укрзалізниці» в Харкові представника уповноваженого з прав людини з метою не допустити фальсифікації актів про відмову Юлії Тимошенко їхати до суду, які складаються керівництвом Качанівської колонії.

Разом із тим у прес-службі не прокоментували, яким чином буде забезпечене право Тимошенко на участь у суді, також там не уточнили, чи приїде хтось від омбудсмена до харківської лікарні.

Тим часом у прес-службі управління Державної пенітенціарної служби в Харківській області Радіо Свобода повідомили, що не мають доручень щодо організації роботи журналістів, про яких просила Тимошенко.

Державна пенітенціарна служба повідомила сьогодні ж, що завжди готова забезпечити доставку засудженої Тимошенко для участі в судовому засіданні.

При цьому пенітенціарії наголосили, що протягом майже двох років колишня прем’єр не дає згоди на етапування до суду й багато разів погрожувала скаргами до Європейського суду з прав людини, якщо її хоча б спробують етапувати.

Сьогодні вранці сайт партії «Батьківщина», яку Тимошенко очолює, оприлюднив звернення колишнього прем’єра до обмудсмена з проханням проконтролювати дотримання законодавства під час доставки її до суду, стверджуючи, що вона ніколи не відмовлялася прибувати на слухання у так званій справі ЄЕСУ, але керівництво колонії, за її словами, фальшує акти про її відмову.

Крім того, за повідомленням сайту, Тимошенко звернулася й до начальника Качанівської колонії, вимагаючи присутності при її вивезенні до суду представників восьми незалежних засобів інформації і її захисників або народних депутатів із відеокамерами.

Раніше пенітенціарії не раз повідомляли, що Юлія Тимошенко заявляє, що хоче бути присутньою на суді, але відмовляється вийти до конвойної машини і наполягає на її доставці в інвалідному візку; керівництво ж колонії, побоюючись чергових звинувачень із боку Тимошенко в «насильстві» і «тортурах», розглядає таку поведінку як відмову. Засідання суду в цій справі від квітня 2012 року переносилося через неявку Тимошенко вже кілька десятків разів.

Ідеться про справу про звинувачення у фінансових зловживаннях колишньої корпорації «Єдині енергетичні системи України» в 1990-х роках, яку в ті часи очолювала Юлія Тимошенко. Справа перебуває на розгляді в Київському районному суді Харкова. Тимошенко вимагає закрити справу «за відсутністю складу злочину».
XS
SM
MD
LG