Доступність посилання

ТОП новини

«Президенте, припиніть кривавий план» – ініціатива «Першого грудня»


Київ – Почати справжній, а не вдаваний діалог, припинити кривавий план і перестати використовувати бандитів для збереження влади закликали президента Віктора Януковича представники ініціативи «Першого грудня». До цієї ініціативної групи увійшли відомі українські духовні лідери, інтелектуали, дисиденти: В’ячеслав Брюховецький, Любомир Гузар, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Іван Дзюба, Вадим Скуратівський, Мирослав Маринович та інші. Вони наголошують, що в час, коли вирішується спільна доля українців, ніхто не має стояти осторонь, і Майдан повинен стояти.

Цілком імовірно, представники ініціативи «Першого грудня» оприлюднили своє останнє звернення до президента Віктора Януковича. Нові звернення й висловлення занепокоєння можуть втратити будь-який сенс, якщо відбудеться ескалація конфлікту й насильства щодо невинних людей.

Діалог і ще раз діалог – альтернатив немає, наголошує почесний президент Києво-Могилянської академії В’ячеслав Брюховецький.

«Тільки діалог, якого уникає влада поки що, може вирішити всі ці проблеми», – наголосив він.

Водночас, кардинал УГКЦ Любов Гузар застерігає від профанації самої ідеї діалогу, коли сторони не чують одна одну.

«Діалог – то не є тільки балаканина, то не є багато слів без змісту. Діалог – це є бажання пізнати один одного, встановити спільно те, що направду є корисне для спільноти», – сказав кардинал Гузар.

Простим українцям у цей скрутний та тривожний час він радить будь-що зберегти спокій духу.

«Треба дуже спокійно, второпно, наскільки це можна в даних обставинах, не дати себе опанувати пристрастям, емоціям. Бо тільки спокоєм, рішучим спокоєм можемо себе оборонити», ­­­­– звернувся Любов Гузар до українців.

Директор Інституту філософії НАН України Мирослав Попович наголосив, що вся повнота відповідальності за насильство та вбивства активістів, мирних мітингувальників лежить на владі.

«На перший план виходить відповідальність тих людей не просто перед історією, не тільки перед власною совістю, а перед тим суспільством, яке довірило цим людям усі важелі управління. Після того, як ми побачили кадри отих понівечених людей, ті суцільні гематоми на все обличчя, після того, як ми побачили ті звірства, мусимо сказати: оце фашизм», – заявив Мирослав Попович.

Представники ініціативи зауважили, що вони мають гарантії того, що їхнє звернення ляже на стіл президенту.

Наводимо повну версію звернення ініціативи «Першого грудня» до президента Віктора Януковича із закликом зупинити сценарій катастрофи для України.

Ініціативна група «Першого грудня» публічно і непублічно зверталася до Вас з пропозицією діалогу задля країни й для виходу з кризи. Ви не почули.
Можливо, це наше останнє звернення.

Закликаємо і вимагаємо: зупиніться і зупиніть сценарій катастрофи для України.

Припиніть кривавий план. Припиніть убивства та викрадення людей. Перестаньте використовувати бандитів для збереження влади.

Ви поклялися на Біблії та Конституції. Ви ламаєте присягу перед Богом і народом. Це може стати початком великої темряви.

Жодна влада не дається для того, щоб убивати та калічити своїх громадян.

Ви взяли на себе всю повноту влади і несете всю повноту відповідальності перед людьми і перед Богом.

Зупиніть безум. Це вимагає Український народ.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG