Доступність посилання

ТОП новини

В Інститут літератури на Грушевського проривалися тітушки – директор


Вигляд з вікна кабінету директора Інституту літератури Миколи Жулинського, 23 січня 2014 року
Вигляд з вікна кабінету директора Інституту літератури Миколи Жулинського, 23 січня 2014 року
За лічені метри від епіцентру протистояння між силовиками і протестувальниками на вулиці Грушевського в Києві розташований Інститут літератури імені Тараса Шевченка Національної академії наук. Його директор, Микола Жулинський, розповів Радіо Свобода про те, що його найбільше турбує сьогодні через це.

– Наші фонди, тобто рукописні фонди Франка, Лесі Українки, Панаса Мирного, тобто багатьох-багатьох українських письменників-класиків зберігаються не на Грушевського, слава Богу, ми їх зберігаємо на вулиці Кутузова у спеціально обладнаному приміщенні, але на Грушевського, 4 у нас зберігається фонд дуже важливий, це особиста бібліотека Івана Франка. Ми передусім за неї переживаємо і також наша бібліотека Інституту літератури, яка має надзвичайно цінні колекції.

– Яким чином Ви намагаєтеся захистити фонди на Грушевського?

Керівництво Майдану виділило охорону і ця охорона постійно підтримує порядок, і не пропускає зайвих людей
– Ми в середу звернулися вже і до керівництва Євромайдану, і до адміністрації президента, щоб надати допомогу щодо збереження, тому що проривалися тітушки у пошуках якогось збагачення, бо розбивали двері, шукали щось у столах, сподіваючись знайти якісь гроші чи що. Тому керівництво Майдану виділило охорону і ця охорона постійно підтримує порядок, і не пропускає зайвих людей. Крім того, ми серед наших співробітників створили чергування, переважно молодих людей, і вони чергують удень і вночі в Інституті.

Прем’єр Микола Азарова назвав протестувальників у центрі Києва терористами і радикально налаштованими бойовиками. Як Ви бачите цих людей, які збираються поруч?

З боку прем’єр-міністра обзивати своїх громадян «терористами» – це може підлягати навіть судовому переслідуванню
– Я думаю, що з боку прем’єр-міністра обзивати своїх громадян, які протестують проти політики цього уряду і президента, «терористами», вважаю, що це може підлягати навіть судовому переслідуванню, тому що таких речей говорити не можна. Я пам’ятаю свого часу, коли почалися протести, перший намет з’явився на Хрещатику «Геть Кучму», то мене президент України Леонід Кучма просив поїхати до президента Польщі Кваснєвського порадитися, що робити. Кваснєвський сказав тоді мені у Варшаві: перекажіть, що коли з’явився хоча б один намет, то вже треба йти на переговори й шукати порозуміння й компроміси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG