Доступність посилання

ТОП новини

Активісти з українськими гаслами пікетували економічний форум у Давосі


Мітинг на підтримку України в Швейцарії, Давос, 24 січня 2014 року (фото з Facebook Natalia Boyko)
Мітинг на підтримку України в Швейцарії, Давос, 24 січня 2014 року (фото з Facebook Natalia Boyko)
У п’ятницю в швейцарському Давосі, де відбуваються щорічні збори Всесвітнього економічного форуму, близько ста активістів із України та діаспори пікетували засідання. Як розповів Радіо Свобода один із організаторів акції – активіст з української діаспори Швейцарії Дмитро Літуєв, – вони мали на меті привернути увагу учасників засідання та журналістів світових ЗМІ до подій в Україні.

«Ця акція була важливою для того, щоб показати світові, показати західному світові, що ми засуджуємо дії української влади і просимо їх використати всі важелі, які вони мають, щоб зупинити насилля. Я сподіваюсь, що ми якимось чином донесли це послання до Заходу. Звичайно, не багато учасників форуму почули нас, але через пресу це пошириться, були журналісти від «Ройтерз», були журналісти від «Нью-Йорк Таймз» та інші», – зазначив Дмитро Літуєв.

За словами Літуєва, важливою цього дня була і зустріч зі співвітчизниками під час «Українського ланчу», який пройшов у Давосі, в ресторані Meierhof, замість скасованого Віктором Пінчуком щорічного заходу під такою ж назвою.

Учасники ланчу, на якому також були присутні суспільні діячі з України, встигли поспілкуватися з активістами Майдану (серед них і вже відомий автомайданівець Сергій Коба), і між собою, адже на акцію до Давоса з’їхалися українці з багатьох країн Європи.

«На цьому ланчі українці могли почути думку активістів Майдану, бо ми чуємо зараз із медіа, що поганого відбувається, про насилля, про речі, через які ми турбуємося всі, але на цій зустрічі ми, на щастя, почули і хороші речі: те, що робиться зараз, це результат роботи людей, просвітницької роботи. В суспільстві йде поступ», – підсумував Дмитро Літуєв.

А в офіційній частині щорічних зборів Всесвітнього економічного форуму в Давосі підтримку народові України від імені Сполучених Штатів висловив держсекретар Джон Керрі: «Я буквально щойно отримав повідомлення про зусилля наших дипломатів на місці, які працюють із президентом (Віктором) Януковичем у намаганні заспокоїти становище, просунутися в цьому напрямку наступними днями».

«Ми будемо підтримувати народ України», – наголосив Джон Керрі.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG