Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: є парламентський шлях виходу з кризи


Колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко
Колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко
Колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко вважає, що є парламентський спосіб виходу з глибокої політичної кризи. Про це він сказав, зустрічаючись у неділю увечері на вулиці Грушевського з активістами на барикадах.

За словами Луценка, які наводить сайт громадської організації «Третя українська республіка», «Україна вже вислизає з-під Януковича». На його думку, це демонструють події в регіонах, «та й «силовики» сьогодні вже не ті, бо в них залишився лише комплекс «9-ї роти», яку кинули напризволяще проти своїх людей».

Луценко вважає, що для виходу з кризи Верховна Рада має оголосити амністію «заручникам режиму» і скасувати понад 1500 кримінальних справ проти активістів, а також скасувати «закони 16 січня». Парламент має проголосувати за повернення до Конституції 2004 року, яка передбачає, серед іншого, вибори президента вже цього року та відставку уряду .

У такому разі, переконаний Юрій Луценко, до думки якого дослухаються демонстранти на Грушевського, «можна буде розрядити ситуацію і залишити тут на барикадах лише прапороносців».

Однією з умов розв’язання політичної кризи в адміністрації президента України назвали «повний відхід людей з вулиці Грушевського і припинення будь-яких протиправних дій». Янукович також запропонував Арсенію Яценюку очолити уряд, Віталію Кличку – стати віце-прем’єром з гуманітарних питань і погодився розглянути повернення до Конституції зразка 2004 року.

Вимогами людей, що зараз протестують на центральних вулицях Києва, є безумовне звільнення всіх затриманих силовиками демонстрантів, скасування «законів 16 січня», відставка уряду. Також мітингувальники вимагають дострокових президентських виборів.

У вівторок має відбутися позачергова сесія Верховної Ради.
XS
SM
MD
LG