Доступність посилання

ТОП новини

Народне повстання і тітушки (огляд преси)


Київ – Сьогоднішній день може стати переломним. Якщо політики захочуть, вони можуть зупинити насильство і протистояння. Принаймні зробити перший вагомий крок, який би вгамував обидві сторони. Позачергова сесія парламенту – це шанс знайти компроміс і почати реальний діалог, стверджує газета «День». Про те, які взаємні поступки зараз найбільш популярні, йдеться в статті «Шанс зупинитися».

Народне повстання. Так газета «Україна молода» називає процес, що відбувається останні п’ять днів фактично по всій Україні. Видання пише, що якби не запрацював сценарій із залучення тітушок, які діють під патронатом міліції, на сьогодні під незаперечним контролем Партії регіонів залишалися б усього кілька областей України – Донецька, Луганська, Харківська, Крим i частково Миколаївська та Одеська області. І високочоле питання «кризи ідентичності» українців звузилося б до менших географічних пропорцій, ніж бачимо зараз. Газетярі наголошують, що зараз Україна поділена не за домінуючими в суспільстві настроями, а – частково – за переважанням маси агресивних кримінальних молодиків iз битками та ножами над масою протестувальників. Звідки беруться тітушки? Це не терміново клоновані у ворожих лабораторіях «кіборги», не випущені з тюрми вбивці, нарешті не привезені з Росії і перевдягнуті спецпризначенці. Це громадяни України, які готові стати легіонерами, тобто за певну, часто просто мізерну, плату гамселити переважно беззбройних людей. Найгірше – що під прикриттям міліції. Наявність битки у руках однієї зі сторін протистояння ставить волевиявлення людей у нерівні умови, наголошує газета. Як і суто одностороння дія «законів 16 січня». Бо ж кожен протестувальник розуміє, що завтра може потрапити за ґрати лише за участь в акції протесту, тоді як кожен тітушка знає, що його «не загребуть». Про це наголошується в публікації «Карта й бита».

Кабмін розробив порядок блокування сайтів. Як інформує «Комерсант Україна», урядовці розробили проект постанови, що визначає порядок блокування доступу абонентів мережі інтернет до інформаційних ресурсів, які містять «екстремістські матеріали». Рішення про блокування сайтів, згідно з цим документом, буде ухвалюватися комісією з представників силових структур і фінансових регуляторів. А Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації, фактично стане лише виконавцем їх рішень. Оскаржити рішення експертів в суді буде майже неможливо, наголошує видання, оскільки перевірка правильності висновків може звестися тільки до перевірки дотримання процедури. Стаття називається «Віртуальність стає реальністю».

Кабмін хоче посилити режим в'їзду в Україну для громадян Євросоюзу, США та Канади. Такі плани з'явилися в грудні, відзначають експерти газети «Комерсант Україна». Однак Київ не наважився на відновлення візового режиму, оскільки цей спосіб технічно складний і може створити серйозні проблеми на прикордонному контролі в аеропортах. Як компроміс вирішено стягувати плату за кожен перетин кордону. Але і цей крок, на думку журналістів, спричинить претензії Заходу.

Якщо найближчим часом владі не вдасться домовитися з протестувальниками, у квітні українську економіку «заштормить», попереджають експерти газети «День». Хто б сьогодні не став біля урядового керма – стара чи нова команда – їм доведеться дуже оперативно давати відповідь на одне непросте запитання: як мінімізувати негативний вплив на економіку. Нині стан бюджету такий, що без нових позик уряд не зможе покривати старі кредити, а це є ризик дефолту. Щоб його не допустити, в запасі у економіки є перший квартал 2014 року. Якщо ж введуть економічні санкції не проти чиновників, а проти України та окремих суб’єктів господарювання, то слід чекати найгіршого сценарію розвитку. Стаття називається «На стабілізацію є три місяці...».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG