Доступність посилання

ТОП новини

У Сумах далі затримують активістів, люди обурені


Суми – У Сумах біля дому затримали коменданта сумського Майдану Олександра Куксу. Його привезли до райвідділку міліції вранці 28 січня. Кукса став дев’ятим із активістів, яких затримали за «блокування приміщень ОДА та недопуск на роботу». Уночі були ухвалені вироки: Олександру Ревенко, Роману Чурілову, Владиславу Медушевському, Олегу Шарому, Георгію Ігнатьєву, Юрію Ткаченку та Олександру Товстусі. Ще один активіст редактор газети «Панорама» Євген Положій із ночі не виходить на звязок.

Олександра Куксу, як розповідає його дружина, затримали біля власного помешкання у вівторок вранці. Коли подружжя вийшло з дому, до них підійшло четверо людей у цивільному одязі й повідомили, що хочуть поговорити. Кукса попросив показати посвідчення, один із чоловіків це зробив і запропонував поїхати з ними. Кукса відмовився, його скрутили й відвезли у відділок.

Журналістів та активістів до відділку не пустили, причину затримання не пояснили. Друзі шукають адвоката й припускають, що Олександру Куксі, як і іншим, інкримінують блокування будівлі обладміністрації.

Також висловили стурбованість колеги ще одного активіста сумського Євромайдану Євгенія Положія, який не виходив на зв’язок з ночі.

Домашній арешт і лікування за ґратами

У ніч на 28 січня для сімох затриманих під час звільнення силовиками приміщення Сумської ОДА суд обрав запобіжним заходом домашній арешт терміном від одного до двох місяців. Для одних – цілодобово, для інших – з обмеженням часу перебування поза домівкою. Двох підозрюваних зобов’язали носити електронні браслети. Засідання суду тривали з десятої до другої години ночі. Всім підозрюваним інкримінували «блокування будівлі Сумської обласної державної адміністрації».

Восьмий підозрюваний – депутат Сумської міськради Олександр Репетун після побиття у ніч розгону перебував у лікарні. Лікарі діагностували у нього гіпертонічний криз. За повідомленням заступника головного лікаря обласної лікарні Ольги Самойленко, постраждалого із забоями голови привезли у приймальне відділення об 11-й ранку, а це 10 годин після розгону.

Після того, як побитого відвезли до хірургічного відділення міської лікарні, двоє невідомих не пускали до нього дружину і адвоката й погрожували журналістам. Чоловіки не представлялися й не пускали адвоката, посилаючись на відсутність дозволу слідчого.

Пізніше із сектору зв’язків з громадськістю обласного УВС повідомили, що невідомі в палаті – працівники міліції, але їх не назвали і не повідомили, на якій підставі вони не допускають до потерпілого дружину і адвоката.

Дружині Олександра Репетуна лікарі надали список необхідних ліків, які потрібно купити. Як повідомляють журналісти, пацієнта збираються перевозити до іншої лікарні, де є палати із ґратованими вікнами.

За останніми повідомленнями, о шостій вечора відбулось судове засідання щодо справи Репетуна.


Потерпілий після «несилового» розгону 8 годин стікав кров’ю

Ще один затриманий тієї ночі 28-річний Дмитро Шеремет близько 8 годин стікав кров’ю в міліції. Швидку викликали лише вранці. Зараз він перебуває в нейрохірургічному відділенні лікарні з діагнозом черепно-мозкова травма, струс мозку та рвана рана голови. Він не пам’ятає, коли точно отримав рану. Дмитру теж уже назначили лікування, видали список необхідних ліків і того, що потрібно принести до лікарні.

Лікарі «швидкої» не могли мене відразу доставити в лікарню, тому що я стікав кров’ю
Дмитро Шеремет
«Штурм почався одночасно з попередженням про незаконність дії протестуючих, які перебували на першому поверсі будівлі Будинку рад. Я хотів вибігати, побачив спалах і звук битого скла – і все. Прийшов до тями, коли мене почали вмивати. Це було на другому поверсі Будинку рад. Я опинився в наручниках. Мене намагалися умити від крові. Я просив медичної допомоги. Ніхто на це не реагував. Я не знаю, скільки крові втратив. Мене відвезли в міськвідділ міліції, дали серветку, сказали: «Витирайся». Мене опитували троє слідчих. Я просив викликати швидку, бо почував себе дезорієнтованим і погано собою володів. В якості кого мене опитували, не знаю. Я підписав протокол, але не впевнений, що там все правильно, тому що перед очима все пливло. Вранці мене запитали, чи потрібен мені адвокат. Я сказав: так. Потім мені сказали, що адвокат мені не потрібен і викликали швидку приблизно о 8:30. Лікарі «швидкої» не могли мене відразу доставити в лікарню, тому що я стікав кров’ю. Довелося забинтувати рану. Коли спускався сходами в міліції, кров знову потекла. Я всю ніч стікав кров’ю», – розповів Дмитро Шеремет Радіо Свобода.

За повідомленням сектору зв’язків з громадськістю УМВС, Дмитро Шеремет не скаржився і не говорив про те, що йому потрібна допомога, але як тільки він сказав, йому негайно викликали «швидку».

«Полювання» на активістів

Голова міської організації УДАР Дмитро Лантушенко розповів, що міліція на машині ганялися вулицями Сум за ним. За його словами, вночі його «пасли» біля під’їзду, він вирвався й побіг до торговельно-розважального комплексу, стукав у двері й просив відчинити. Проте ані охорона закладу, ані таксисти, що сиділи в машинах поряд, не реагували.

Вдаривши кілька разів по голові, наділи наручники, посадивши в машину, повезли в невідомому напрямку
Дмитро Лантушенко
«Всі вони спостерігали, як із білої «Шкоди» вибігли троє людей, заламали мене, повалили на землю під центральними дверима і, вдаривши кілька разів по голові, наділи наручники, посадивши в машину, повезли в невідомому напрямку. У машині подумав що мені реально «хана», але мене привезли до міськвідділу міліції. На душі відлягло», – розповідає Дмитро Лантушенко.

Слідчий питав, чи це Дмитро командував людьми, які барикадували мішками зі снігом двері обладміністрації. Після негативної відповіді, слідчий сказав, що цьому є відео-підтвердження, якого Дмитру так і не показали. Із Лантушенка взяли пояснення і поки що відпустили.

За словами журналістів, які вночі 27 січня прибули у відділок першими, на підлозі було багато великих плям крові. Навіть на столі чергового та журналі, куди записують дані затриманих. У них на очах «швидка» забрала чоловіка з розбитою головою. Згідно з журналом запису, тієї ночі було затримано декілька десятків сумчан.

Сумська міліція: силового розгону не було

Сумська міліція заперечує факт силового розгону сумського Майдану. На сайті УМВС в Сумській області зазначено: «Силового розгону мітингувальників, які захопили крило адміністративної будівлі, не було. Після того, як було розпочате кримінальне провадження за фактом незаконного захвату фойє біля сесійної зали Сумської облради, міліція звернулась до активістів Сумського Євромайдану з проханням звільнити це приміщення адмінбудівлі. Більшість протестувальників виконали цю вимогу. Ті, хто намагався чинити опір, були затримані. У них вилучили каски та палиці».

27 січня вдень більше тисячі сумчан пройшли ходою до райвідділку, де вимагали відпустити затриманих під час «зачистки». На відстані кількадесят метрів від відділку стояли десятки міліціонерів у касках зі щитами й кийками. Перед самою будівлею стояла так само екіпірована ще одна група резерву. Протестувальники перегукувались із міліціонерами, співали гімн, скандували «Свободу політв’язням!» «Міліція – вбивці!», «Відпустіть людей!». На переговори з учасниками протесту ніхто не вийшов.

Входи в будівлі обладміністрації та облради ще 24 січня забарикадували листами ДСП та меблями зсередини міліціонери.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG