Доступність посилання

ТОП новини

Кримські сепаратисти хочуть використати політичну кризу в Україні?


Сімферополь – На тлі політичного протистояння в Києві та інших регіонах України в Криму знову зазвучали сепаратистські теми. 29 січня в Сімферополі Народний фронт «Севастополь-Крим-Росія» проводить круглий стіл, як заявлено, «з проблем статусу півострова у зв'язку із загостренням ситуації в Києві». В обговорення за допомогою скайпу братиме участь екс-президент Криму і колишній лідер кримських сепаратистів Юрій Мєшков, який зараз живе у Москві. І хоча «Народний фронт» має імідж маргінальної організації, місцеві експерти відзначають сплеск сепаратистських проявів на півострові. Сепаратистські заклики до «самовизначення Криму» звучать навіть у парламенті автономії.

Координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий, який організовує круглий стіл за участі Юрія Мєшкова, вважає, що однією з головних тем обговорення буде його пропозиція про передачу Криму Росії в обмін на погашення українських боргів і російських претензій у 40 мільярдів доларів. Він каже, це не суперечить чинному законодавству і світовій практиці.

Севастопольські проросійські активісти менше церемоняться з правовою чистотою питання. Днями вони створили «Севастопольський координаційний комітет», на засіданні якого його учасники ухвалили рішення, що «у випадку державного перевороту і насильницького захоплення влади, Севастополь, використовуючи своє право на самовизначення, виходить з правового поля України».

Про самовизначення Криму «за певних обставин» заявляють і в кримському парламенті. Зокрема, депутат Світлана Савченко закликала своїх колег «бути готовими» до цього. Про зміну статусу Криму у відповідь на події в Києві говорили також члени президії кримського парламенту. Про таку перспективу відверто пише і місцева преса.

З тривогою про це у вівторок в Сімферополі на мітингу проти диктатури говорив і лідер фракції Курултаю у парламенті автономії Рефат Чубаров.

«Особлива тема – деструктивна діяльність президії Верховної Ради Криму та її членів. Ухвалені ними рішення і заяви спрямовані на розподіл українського суспільства і територіальний розкол України», – заявив Рефат Чубаров.

Стимулювання сепаратизму відгукнеться владі – експерти

Кримський політолог, член Меджлісу Нариман Джелял вважає, що сепаратизм в Криму стимулює сама влада автономії і прогнозує через те їй проблеми.

«Влада, яка допускає прояви такої сепаратистської політики з боку проросійських організацій, отримає від цього дуже погані наслідки. Ми вже бачимо, що в Києві ситуація трохи вирівнюється, ми, кримські татари, докладаємо максимум зусиль, щоб тут не відбувалося ніяких провокацій. А от влада через деякий час опиниться один на один із цими сепаратистськими організаціями», – зазначив Нариман Джелял.

Кримські керівники занадто недалекі й боягузливі, щоб очолити сепаратистський рух в Криму, а нинішні сепаратисти – занадто маргінальні, щоб це без зовнішнього підживлення стало серйозною проблемою для України, вважає київський конфліктолог Ігор Семиволос. Водночас він не виключає, що незважені заяви і дії кримської влади на тлі нинішньої політичної кризи можуть позначитися на етнополітичній ситуації в регіоні та ускладнити міжнаціональні відносини між основними етнічними групами Криму.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG