Доступність посилання

ТОП новини

Янукович втратив шанс легітимізуватись на виборах 2015 – американський професор


Україна якщо не зійшла, то принаймні зупинилась на шляху до громадянської війни, каже професор Тафтського університету Оксана Шевель.

Вже сам факт, що Рада проводить позачергові засідання, свідчить про початок переговорного процесу:

«Позитивно і міжнародна спільнота ставиться до цього. Це перший крок до можливого компромісу. Той факт, що ці антидемократичні закони, які були прийняті 16 числа в абсолютно недемократичний спосіб, відмінені – це дуже позитивно. Те, що уряд іде у відставку – це також позитивно. Очевидно, що це ще не кінець переговорного процесу, і що опозиція вимагає більшого».

Інший експерт – професор Флоридського університету Пол Д’аньєрі каже, що зарано говорити про повне зникнення загрози силового сценарію:

«Якщо б Азаров пішов у відставку на початку грудня, насильство б припинилось. Тепер же цього замало. На мою думку, передбачити щось зараз дуже важко. Тепер у конфлікті з’явився новий вимір – регіональний. Також стало цілком очевидно, що опозиція виступає разом лише до певної міри, і не є об’єднаною».
«Тому навіть виникає питання, з ким вести переговори. Мені здається, що досі існує вірогідність того, якщо брати до уваги події, які відбуваються у різних частинах країни, що щось знову може спровокувати спалах насильства».

Професор Тафтського університету Оксана Шевель вихід з кризи бачить лише у системних змінах:

«Вся ця криза виникла через те, що влада в Україні фактично сформована таким чином, що одна людина може узурпувати всю повноту влади, в тому числі і судові органи і фактично штампувати під себе і закони, і політику. І фактично це спричинило кризу».

«Тобто я сподіваюсь, що політичні еліти зараз шукають компроміс у тому числі і зміни до Конституції, перехід до парламентсько-президентської форми правління, а можливо і зовсім до парламентської, яка дозволить вирішити кризу на роки вперед».
Професор Пол Д’аньєрі водночас вважає, якими б важливими не були системні зміни, головне – це зміна у свідомості суспільства, що, на його думку, відбулось у 2013-му, і чого ще бракувало у 2004 році:

«Формальні інституції автоматично проблеми не вирішують. Неформальні системи, які управляють країною, продовжують працювати. Кришування, корупція. Це все поки залишається».

«І цей протест, виглядає, взяв напрям проти корупції та за верховенство права. Скажімо, прийняття антидемократичних законів викликало на протест людей, які не брали у них участь з самого початку. Навряд чи Україні вдасться позбутися корупції за один день, але саме ця глибока зміна у свідомості потрібна країні. А вже це призведе до формування парламентської республіки чи принаймні послаблення влади президента».

Щодо президентських виборів, то, на думку професора Шевель, без впровадження реформ – демократично вони проведені не будуть:

«У принципі президент зараз займає ще досить сильну позицію, він має контроль над силовим відомством, він має контроль повний над судовою гілкою влади, тому я дуже сумніваюсь, що президент сьогодні так просто візьме та погодиться піти у відставку».

«Єдине, якщо була б змінена Конституція, де б повноваження президента були б змінені, він би міг досидіти свій термін, але вже з меншими повноваженнями, і це б дало шанс і час шукати якість нові домовленості та інші гарантії».

Пол Д’аньєрі вважає, що погодившись на дострокові вибори сьогодні, чи протягнувши на посаді до 2015-го, Янукович повністю дискредитував себе як президент:

«По-перше, ці люди не погодяться провести вибори, якщо вони на сто відсотків не впевнені у своїй перемозі. Скажімо, вони погоджуться на дострокові вибори та перемагають – хто йому знову дасть легітимність. Я не думаю, що це можливо. На сьогоднішній день шанс у Януковича отримати легітимність зараз чи на виборах через рік був повністю знищений тим, що сталося на вулицях, і що відбувається з економікою».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG