Доступність посилання

ТОП новини

ЄС повинен стримати Росію від втручання у справи України – експерти


Київ – Європарламентарі й керівники Євросоюзу у ці дні часті гості у Києві. Але – чи бажані? Європейська сторона закликає українську владу та опозицію до діалогу і компромісів. З цим нібито згодна влада у Києві, але при цьому урядовці переконують представників ЄС в екстремізмі тих, хто бере участь у блокуванні урядових будівель і розбудовує барикади довкола київського Майдану і Хрещатика. Опозиція у розмовах із партнерами з ЄС заявляє про провокації з боку влади і її небажання виконати всі вимоги Майдану. В Європі ж усе частіше лунають заклики не боятись протестів українців, підтримати український народ конкретними справами і вплинути на президента Росії Володимира Путіна, який несе відповідальність за протистояння в Україні.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель захоплюється відвагою українців і наголошує, що вони борються за ті цінності демократії і справедливості, яким надається велике значення в Євросоюзі. «До демонстрантів слід прислухатись», – цитує агентство «Інтерфакс» виступ канцлера у Бундестазі 29 січня.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен розкритикував Росію за тиск на Україну, через що, на його думку, Київ не підписав угоду про асоціацію з Євросоюзом.

Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі у статті для видання The Wall Street Journal назвав київські події першою «геополітичною революцією 21-го століття».

На думку Саакашвілі, в Україні відбувається боротьба між західною демократією та путінською Росією. За таких обставин Саакашвілі закликав Захід (ЄС і США) не тільки запровадити санкції проти окремих українських політиків, урядовців й олігархів, а і застерегти Кремль від втручання у внутрішні справи України.

29 січня у Києві голова комітету закордонних справ європейського парламенту Ельмар Брок заявив, що можливість застосування санкцій щодо українських посадовців, причетних до порушень прав людини, зберігається.

Якщо права людини не будуть відновлені, ми встановимо, хто несе персональну відповідальність за конкретні накази, ув’язнення і вбивства
Ельмар Брок
«Я вважаю, що санкції не повинні стосуватись України у цілому. Якщо нинішні події не припиняться і права людини не будуть відновлені, ми встановимо, хто несе персональну відповідальність за конкретні накази, ув’язнення і вбивства», – наголосив Брок.

Українці просять ЄС застерегти Росію

Київський історик і публіцист Олександр Палій також вважає, що, окрім санкцій, західні демократії повинні знайти важелі впливу на політику президента Путіна «на українському напрямку».

Що стосується Заходу, були би дуже вдячні, якби він стримав Росію від втручання в українські справи
Олександр Палій
«Що стосується Заходу, то ми були би дуже вдячні, якби він стримав Росію від втручання в українські справи. Щоб це були погрози санкцій не тільки українському режимові, але і Росії у разі, якщо вона буде надалі намагатися втрутитись. Щоб проти можливої агресії (прикритої чи неприкритої) було перестрахування від будь-якої агресії з боку Росії проти України. Це щоб унеможливити втручання таємне чи явне», – пояснив Палій у розмові з Радіо Свобода.

Сподіватись на можливість Заходу вплинути на Росію, як і на введення ЄС санкцій проти українських можновладців – марна справа. І Євросоюз, і США засуджують насильство з боку влади і з боку протестуючих. Українці повинні вирішувати свої проблеми самостійно, без зовнішніх втручань, переконаний керівник Центру дослідження суспільства Володимир Іщенко.

Захід підштовхує опозицію до компромісу з Януковичем
Володимир Іщенко
«Є повідомлення як від США, так і від Євросоюзу, що ні там, ні там не підтримують захоплень адміністративних будівель – серед іншого, тому що у цих штурмах провідну роль грають ультраправі сили, – нагадує Іщенко. – Це означає, що ні про які так звані «народні повстання» вони знати не хочуть, навпаки – Захід підштовхує опозицію до компромісу з Януковичем», – зазначає Іщенко.

Якою бачать підтримку з боку ЄС – і чи бачать взагалі – люди, які вийшли на київський Майдан захищати свої права і свободи? На це питання Радіо Свобода відповіли майданівці з Києва, Чернігівщини і Буковини.

Економічна санкція назріла місяці зо два тому. Вона конче необхідна
Анатолій Риженко
«Якщо Євросоюз разом зі США і Канадою зможуть запровадити якісь економічні санкції, як і підтримка людська потрібна, з усього світу. До речі, ми таку підтримку й отримуємо. Мені телефонували з Німеччини і Франції, люди двома руками стоять за нас. Але мораль мораллю, а економічна санкція назріла місяці зо два тому. Вона конче необхідна. Чому? Це буде ще один важіль, щоб змусити владу зрозуміти, що зворотного шляху немає», – вважає Анатолій Риженко з Чернігівщини.

«Нам, відверто кажучи, ніхто не допоможе. Звичайно, нам приємно, що нас підтримати встають різні міста в Європі та в Америці. Отака підтримка нам потрібна, громадська. А рахувати, що до нас, українців, хтось прийде і за нас щось зробить – то хибна думка», – каже киянин Василь.

«Безумовно, потрібна підтримка Заходу у вигляді санкцій, я так вважаю. Тому що влада сама ніколи у житті не віддасть свою позицію. Тому тільки санкції», – наголошує медсестра Олена з Чернівців.

У Москві, Вашингтоні, Брюсселі українське питання – у центрі уваги політиків і керівників відповідних інституцій і комісій. У Києві ж влада й опозиція продовжують шукати консенсус, бійці внутрішніх військ охороняють урядові квартали Києва, а Майдан опрацьовує програму розвитку України так, як її бачить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG