Доступність посилання

ТОП новини

Настав час міжнародних посередників – експерти


Київ – Перший президент незалежної України Леонід Кравчук запропонував владі й опозиції свої послуги в якості посередника на переговорах. Політики не бачать особливої користі від такого посередництва. А експерти натомість упевнені, що за даних умов ефективним може бути лише міжнародне посередництво.

Екс-президент Леонід Кравчук пропонує депутатм створити комісію, якій будуть передані напрацювання очолюваної ним Конституційної асамблеї, а також закликав владу й опозицію до більшої довіри одне одному.

«Якщо парламентська більшість ставитиме опозицію на коліна, не слухати, не приймати – нічого не вийде. Але, якщо опозиція буде ставити ультиматуми, теж нічого не вийде», – сказав він.

Влада й опозиція і так спілкуються – Царьов

Між тим, представники як влади, так і опозиції не бачать особливої користі від посередництва Леоніда Кравчука. Заступник голови фракції партії «Свобода» Андрій Мохник зазначає, що влада не намагається домовлятися. А за таких умов ані вітчизняні, ані міжнародні посередники не допоможуть.

Режим Януковича не є договороспроможним – він не вміє домовлятися, а грає в свою гру
Андрій Мохник
«Це не змінить Януковича. Режим Януковича не є договороспроможним – він не вміє домовлятися, а грає в свою гру. І навіть домовленості, які досягаються, він потім руйнує. Тому питання не в посередниках», – зазначає депутат-свободівець.

Заступник голови фракції Партії регіонів Олег Царьов також вважає, що посередництво Леоніда Кравчука навряд чи буде ефективним.

«У цьому немає нічого поганого. Але якщо влада й опозиція спілкуються напряму, то я не розумію – для чого потрібні ще якісь посередники?» – каже він.

Крім того, депутат-регіонал упевнений у тому, що закордонне посередництво не може бути ефективним, а радше – навпаки. Адже політична криза, що відбувається в Україні – це помста з боку Євросоюзу за зрив євроінтеграції. За словами Олега Царьова, «за таких умов посередництво Ештон (верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки. – ред.) взагалі виглядає цинічним».

Путін кращий за Кравчука?

Натомість політолог Вадим Карасьов переконаний, що посередники безумовно потрібні. Але, за умов, коли влада й опозиція тотально не довіряють одне одному, саме закордонні посередники можуть забезпечити дієвість переговорів.

Якщо говорити про результативне посередництво, то це можуть зробити лише представники міжнародних інституцій
Вадим Карасьов
«Тут виникає питання: чи зможе Кравчук, Кучма або всі вони разом гарантувати дотримання умов компромісу? У мене такої упевненості немає. Тому, якщо говорити про результативне посередництво, то це можуть зробити лише представники міжнародних інституцій», – вважає Вадим Карасьов.

Схожої думки дотримується й політтехнолог Тарас Березовець. Як зазначають експерти, ефективність посередництва буде більшою за умов, якщо буде не один, а декілька міжнародних посередників – скажімо, ЄС і Росія. Адже Володимир Путін надто багато інвестував у Віктора Януковича, а тому сильно зацікавлений у тому, як у подальшому розвиватимуться події в Україні.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG