Доступність посилання

ТОП новини

Клименко: попередження такого експерта, як Ілларіонов, не можна ігнорувати


Андрій Клименко, економіст
Андрій Клименко, економіст
Сімферополь – Кремль готується до розчленування України за прикладом того, як від Грузії були відокремлені Абхазія і Південна Осетія, вважає екс-радник Володимира Путіна, член російського Комітету солідарності з Майданом, економіст Андрій Ілларіонов. У найближчі тижні вирішиться доля незалежної України, заявив він днями в ефірі «Громадського телебачення». За словами відомого кримського експерта Андрія Клименка, в Криму сприйняли цю інформацію з Москви доволі серйозно.

За словами колишнього радника російського президента, економіста Андрія Ілларіонова, Кремль уже сприймає Україну як майбутній театр бойових дій.

«Сюди вже закидаються підрозділи, які повинні бути до офіційного початку серйозних операцій. Росія збільшує свою присутність в Україні, зокрема, в Криму і Луганській області», – зазначив колишній радник Путіна.

Він згадав донських козаків на Луганщині і членів російського байкерського клубу «Нічні вовки» у Севастополі.

Кримський експерт, керівник Таврійського інституту регіонального розвитку, член експертно-аналіличної ради при кримському прем'єр-міністрові, економіст Андрій Клименко ще восени минулого року говорив про можливість таких дій офіційної Москви.

«Було зрозуміло, що питання підписання Україною асоціації з ЄС сприймається Росією насамперед як могутня геополітична бійка, яку не можна програти», – зазначив Андрій Клименко.

На його думку, російські очільники зараз перебувають у своєрідній ейфорії від своїх геополітичних успіхів, зокрема, у Сирії, а ще відчувають певний спортивний азарт. Експерт каже, що до слів такої поінформованої людини, як Андрій Ілларіонов, слід дослухатися.

«Коли від людей такого рівня і такої інформованості йдуть такі коментарі, то їх не можна ігнорувати. До них треба прислуховуватися, їх треба аналізувати, вивчати. Тобто, не можна це залишати без уваги», – зазначає Клименко.

Експерт: для провокаторів найгірше – гласність

Андрій Клименко також звертає увагу на грудневий коментар Андрія Ілларіонова, який тоді не виключив «класичних провокацій спецслужб» і припустив можливість «незрозумілих» пострілів і вибухів. За словами кримського експерта, найбільш вразливим в Україні у цьому плані є Севастополь.

«Це місце, де, я наголошую, теоретично можна організувати якусь серйозну подію. Я не хотів би випускати джина з пляшки, але, тим не менше, не можна виключати у таких прогнозах чи в такій стратегічній грі можливість якихось ексцесів, пов'язаних з будинками, де живуть родини російських моряків, чи з базою морської піхоти, чи з кораблями Чорноморського флоту», – вважає Андрій Клименко.

Кримський експерт каже, що він володіє інформацією про рекомендацію російським морякам на час, поки їхні кораблі перебуватимуть біля узбережжя Сочі, коли там проходитиме Олімпіада, вивезти свої родини із Севастополя. Клименко висловив сподівання, що українські спецслужби прогнозують подібні сценарії, але більш результативною вважає публічність такої інформації.

«Сьогодні важливо навіть не стільки прогнозувати можливі ексцеси і реакції на них, скільки максимально оприлюднити такі гіпотетичні сценарії», – каже Клименко.

На думку Андрія Клименка, для таких провокацій, якщо їх хтось готує, найстрашніше – якщо такі сценарії піддати гласності.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG