Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція і Рада Європи хочуть розслідувати злочини «Беркута»


Віталій Кличко під час дискусії в рамках Міжнародної конференції з безпеки в Мюнхені. 1 лютого 2014 року
Віталій Кличко під час дискусії в рамках Міжнародної конференції з безпеки в Мюнхені. 1 лютого 2014 року
Київ – На Міжнародній конференції з безпеки в Мюнхені криза в Україні стала топ-темою, зокрема там із представниками влади іноземні партнери говорили про важливість діалогу між владою та опозицією і роль організованих радикальних груп, яка зросла у протестах в Україні. Про створення міжнародної комісії з розслідування злочинів правоохоронців та про надання фінансової допомоги новому уряду для стабілізації економіки, про що раніше заявляла опозиція, з представниками української влади розмови не велися. Так підсумував результати цього міжнародного форуму для України виконувач обов’язків міністра закордонних справ Леонід Кожара.

Один із найбільш конкретних підсумків конференції з безпеки в Мюнхені – заява одного з лідерів опозиції Арсенія Яценюка про готовність Євросоюзу надати новому перехідному уряду України фінансову допомогу – для виконувача обов’язків міністра закордонних справ Леоніда Кожари виявився несподіванкою. З представниками української влади в Мюнхені посадовці ЄС не вели перемовин щодо цього, наголосив він.

«Я не можу коментувати таку заяву пана Яценюка, тому що я не можу її підтвердити. Зі мною такі розмови не велися. Ми найближчим часом очікуємо приїзду до України Катрін Аштон. Можливо, вона роз’яснить свою позицію. Але я хочу сказати, що за ті роки, протягом яких ми вели з ЄС переговори щодо угоди про асоціацію, він так і не зміг чітко сформулювати, яка допомога може бути надана Україні в процесі імплементації цієї угоди», – заявив Леонід Кожара.

Очільник зовнішньополітичного відомства також повідомив, що уряд нині готує свої пропозиції щодо Дорожнього плану імплементації угоди про асоціацію. Однак імплементації має передувати її підписання.

«Ми про це говорили в Мюнхені. Незабаром ми очікуємо нагоди обговорити це з представниками Європейської комісії в Брюсселі», – додав він.

Я не чув про комісію з розслідування злочинів правоохоронців – Кожара

Різний ступінь поінформованості влада й опозиція виявила й у питанні створення міжнародної комісії з розслідування порушень прав людини та злочинів, вчинених, зокрема, правоохоронними органами України.

Другого лютого під час інформаційного віча зі сцени Майдану Арсеній Яценюк повідомив про створення міжнародної комісії з «розслідувань злочинів режиму, як він висловився, під егідою Ради Європи. Народний депутат від «Батьківщини» Петро Порошенко додав до цього, що формування згаданої комісії розпочнеться після відповідного рішення Парламентської асамблеї Ради Європи. Її може очолити колишній голова Європейського суду з прав людини.

На запитання Радіо Свобода про готовність МЗС і влади в цілому брати участь у роботі такої комісії, яка насамперед розслідуватиме злочини правоохоронців і яку анонсувала опозиція, Леонід Кожара відповів, що йому про таку комісію наразі нічого не відомо.

«Не чув про створення такої робочої групи чи комісії. Ви знаєте, Україна є членом Ради Європи. Зрозуміло, що має бути ухвалене відповідне рішення. Але ми, як члени такої організації, беремо участь у роботі всіх її органів», – відповів в. о. міністра.

В опозиції натомість запевняють, що формування подібної комісії обговорювали в присутності представників влади, зокрема й самого Леоніда Кожари. Про це в коментарі Радіо Свобода заявив народний депутат від «Батьківщини» Павло Петренко.

«Генсек Ради Європи запропонував у присутності представників опозиції та того самого пана Кожари створення такої спеціальної комісії. Опозиція заявила, що ми делегуємо туди своїх представників і готові до того, щоб ця комісія працювала на паритетних основах, тобто до неї входили представники влади, опозиції та ЄС», – сказав представник опозиції.

Заява Лаврова як виправдання втручання Росії у справи України?

Ще одним важливим підсумком Мюнхенської конференції Леонід Кожара вважає підтриману ним заяву очільника російського зовнішньополітичного відомства Сергія Лаврова про неприпустимість втручання у внутрішні справи України інших держав та міжнародних організацій.

«У ході конференції в Мюнхені я підтримав заяву міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про те, що іноземні держави й організації не можуть втручатися у внутрішні справи України, а вирішення політичної кризи, яка існує в нашій державі, – це справа самих українців», – наголосив Леонід Кожара.

Політолог Вадим Карасьов вважає, що підтекст такої заяви полягає в побоюваннях нинішньої влади опинитися в політичній ізоляції.

«Влада серйозно побоюються, що вона може бути дипломатично ізольована від Заходу, тому вони й роблять такі заяви, щоб, по-перше, західні партнери України менше підтримували опозицію, а по-друге, робляться заяви, щоб обґрунтувати втручання у внутрішні справи з боку Російської Федерації», – вважає експерт.

Леонід Кожара також підтвердив, що планується візит президента України Віктора Януковича до Сочі в зв’язку з відкриттям там 7 лютого зимової Олімпіади.

А ось повідомити деталі саміту Україна-ЄС 2014 року він не зміг. Наразі не відомі ні дата, ні порядок денний наступного саміту. Посадовець зауважив, що розраховує на обговорення цих питань під час візиту верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Катрін Аштон, що має відбутися найближчими днями.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG