Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібна федералізація олігархам? (Огляд преси)


Київ – Чому Конституція 2004 року сприймається нині опозицією як панацея? Чи вирішить вона суперечності? Про це пише газета «День». За спостереженнями газетярів, одні наголошують, що цей варіант Конституції дуже небезпечний для держави, оскільки в ньому закладено чимало «мін», спроможних розвалити систему виконавчої й законодавчої влади. Інші вважають, що без такого повернення Україна не позбудеться авторитаризму. Зокрема, експерт видання вважає, що Конституція-2004 недосконала, однак повернення до неї має стати лише тимчасовим заходом, першим кроком до ствердження цивілізованого конституційного ладу в Україні.

Знову на українських теренах бродить привид – привид федералізму. З’являється він саме тоді, коли Україна переживає кризу, зауважує дописувач газети «День». Нещодавно цю тезу озвучив регіонал Вадим Колесніченко. Можливо тому, що регіональний корабель дав тріщину, і тому треба рятувати хоча б своє регіональне гетто? – запитує автор статті. Або цю ідею йому підказують зі Сходу. Однак чи потрібна федералізація фінансово-економічним групам, скажімо фабриці АВК із Донецька? Невже вона погодиться втратити західноукраїнський ринок? А як поставиться до федералізації група «Приват»? А«Київстар»? А фінансові імперії Ахметова, Фірташа?.. Відтак автор статті пропонує не перебільшувати ризиків федералізації. Заголовок публікації – «Третє пришестя привиду федералізму».

Надана Росією знижка на газ не допомогла Україні вирішити фінансові проблеми «Нафтогазу». Компанія, обтяжена неплатежами з боку комунального сектору і необхідністю продавати об'єктам ЖКГ газ дешевше закупівельної ціни, знову не може розрахуватися з «Газпромом», констатує «Комерсант Україна». Вирішити цю проблему пропонується за рахунок держбюджету, але для цього необхідно отримати другий транш російської фінансової допомоги. Якщо його не буде, доведеться шукати кошти на Заході і реформувати систему теплокомуненерго, відзначають експерти газети у статті «Борги не пускають».

Упродовж січня відбулися найбільші коливання курсу гривні, почали дорожчати іноземні автомобілі. Як стверджує експерт «Газети по-українськи», усі реформи чинної влади були невдалими. Новий податковий кодекс не збільшив надходжень від податків, пенсійна реформа не вирішила проблеми дефіциту Пенсійного фонду. Новий бюджет ухвалили з дефіцитом 70 мільярдів гривень. Експерт вважає, що з відставкою уряду Азарова з’явилася позитивна реакція. На фондовому ринку українські цінні папери почали знецінюватися повільніше. На валютному – знизилися темпи девальвації гривні. Інвестори очікують змін на краще. Однак надалі економічна ситуація залежатиме від нового уряду. Якщо триватиме бездіяльність, курс національної валюти опуститься до 9 гривень за долар. Українці біднішатимуть двома хвилями – спочатку через девальвацію, потім – через інфляцію, прогнозує економіст.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG