Доступність посилання

ТОП новини

Добкін і Кернес готують «народну гвардію» проти «неофашистів»


Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, народний депутат України Олег Царьов, харківський міський голова Геннадій Кернес (зліва направо) під час відкриття Всеукраїнського зльоту керівників первинних організацій Партії регіонів, Харків, 1 лютого 2014 року
Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, народний депутат України Олег Царьов, харківський міський голова Геннадій Кернес (зліва направо) під час відкриття Всеукраїнського зльоту керівників первинних організацій Партії регіонів, Харків, 1 лютого 2014 року
Харків – Харківський міський голова Геннадій Кернес та голова обласної державної адміністрації Михайло Добкін готові повести новостворену «народну гвардію» на звільнення «захоплених» прихильниками Майдану територій та держустанов. До «гвардії» увійшли, зокрема, представники бійцівських клубів.

Не тітушки, які трощать камери журналістам й травмують євроактивістів, а «відважні молоді люди самоорганізовуються для боротьби з екстремістами» й витворюють «народну гвардію» оборони чинної влади, стверджують Геннадій Кернес та Михайло Добкін.

Звільнимо, захистимо кожну п’ядь державності, яку намагаються прибрати до липких рук неофашисти
Михайло Добкін
«Ми звільнимо, захистимо кожну п’ядь державності, яку сьогодні намагаються прибрати до липких рук неофашисти, що підняли голови», – так з трибуни всеукраїнського зльоту керівників первинних організацій Партії регіонів заявив ініціатор заходу голова обласного партійного осередку та Харківської ОДА Михайло Добкін.

У Харкові «озброюються як можуть» проти «екстремістів-бандерівців»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Задля цього при створеному громадському союзі «Український фронт» організовується «народна гвардія», а запис до неї оголосили прямо у фойє харківського Палацу спорту, де проходив зліт. За словами Добкіна основу «фронтової гвардії» складають воїни-«афганці», козаки, байкери з «Нічних вовків» та бійці клубу «Оплот».

«Оплот»: «Ми не бандити. Ми за гроші не працюємо»

Радіо Свобода запитало в «оплотівців», чи отримують вони гроші за підтримку ініціатив харківської й центральної влади.

Харківські спортсмени готові озброїтися
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00


«Вибачте, але не плутайте бандитів і громадську організацію «Оплот» або спортсменів із громадською організацією. Вони ж непросто так вийшли, з цих людей ніхто і ніколи не порушить закону. Але коли до нас приходять із силою, повірте – ми зможемо відповісти також силою», – сказав Радіо Свобода активіст «Оплоту» Олександр Дубровін.

Коли з’явилися повідомлення про те, що у західному та центральному регіоні люди вийшли на вулиці обласних центрів, проголосили про створення Народних рад і заблокували ОДА, на офіційному сайті бійцівського клубу «Оплот» з’явився заклик «врятувати харків’ян від бандитів, що зазіхають на конституційний лад в Україні». Там була й конкретна інструкція: «Типова зовнішність жителя Західної України – це смуглява, худа людина з чорним волоссям та дрібними рисами обличчя. Характерний західноукраїнський акцент. Всім, кому небайдужа доля рідного міста, прохання відгукнутися! Озброїтися і взяти маски».

Сам керівник «Оплоту» Євген Жилін заперечує, що має стосунок до таких порад.

«Я ніколи не ставив завдань розробляти подібні інструкції. Я дуже сам по собі толерантний чоловік. І толерантно ставлюся до будь-яких волевиявлень», – запевнив Жилін Радіо Свобода.

Однак зразу ж наголосив, що, мовляв, якщо нападають, треба захищатися.

«Ми кілька разів їздили до Києва захищати громадський порядок і допомагати міліції. На нас кілька раз напали озброєні люди з бітами, в касках, масках. Це нормальна поведінка так званих активістів і мені дуже тяжко пояснити людям, що потрібно голими руками затримувати тих бандитів. Люди озброюються, як можуть», – заявляє лідер харківських «оплотівців».

«Гвардію Добкіна» інструктують російські військовослужбовці?

Тітушок розмножують у мережі харківських бійцівських клубів за безпосереднім сприянням Добкіна та Кернеса
Інна Богословська
А от харків’янка, народний депутат Інна Богословська, неодноразово заявляла, зокрема і в інтерв’ю «Громадському ТВ», що «тітушок розмножують у мережі харківських бійцівських клубів за безпосереднім сприянням Добкіна та Кернеса» За словами Богословської, у Харкові відпрацьовуються російські технології, а самі бійці клубів переймають досвід у дагестанських та чеченських бойовиків.

«Кернес та Добкін сьогодні є головними постачальниками палацу його величності кримінальних авторитетів і криміналізованих людей, які виконують найбрудніші завдання з боротьби з активістами Євромайдану», – сказала Інна Богословська.

Лідер «Оплоту» Євген Жилін не заперечує, що його клуб тісно контактує зі спортсменами з Північного Кавказу.

До нас приїжджають хлопці з Чечні і вони діючі військовослужбовці
Євген Жилін
«До нас приїжджають хлопці з Чечні і вони діючі військовослужбовці. Беруть участь у нас у змаганнях. Вони офіційно працюють в спецназі. Чи ділимося з ними досвідом? Так. Але я вважаю, що це законно і ми маємо таким чином співпрацювати. І нас підтримала команда з Дагестану, і Грузія, і Казахстан. Команди з боїв без правил сказали, що на випадок чого ми вийдемо на захист «Оплоту», – розповів Жилін.

Голова обласної ОДА Михайло Добкін каже, що погано ставиться до людей із бітами на вулицях, але виправдовує, якщо «для самооборони». Він пишається тим, що Харків, за його словами, «показав організований спротив екстремістам», але поки нічого не каже, чим озброюватиметься створена «фронтова гвардія».

У Харкові молоді люди спортивної статури почали «захищати» інтереси влади у всіх конфліктах із громадськістю ще від 2006 року, коли знищили будівельний майданчик майбутнього супермаркету «Таргет по вулиці Клочківській». Через чотири роки спортивні хлопці у куртках комунальників уже боролися із захисниками парку імені Горького.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG