Доступність посилання

ТОП новини

ЄС може дати Україні гроші в обмін на створення антикризового уряду – експерт


Київ – Ймовірність та умови надання перехідному уряду України фінансової допомоги від ЄС та США, а також дата й порядок денний наступного саміту Україна-ЄС – ось деякі з тем чергового візиту верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Катрін Аштон до Києва, які називав виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Леонід Кожара. Цей візит триватиме два дні. До української столиці очільниця європейської дипломатії заприсяглася приїхати майже одразу після того, як весь світ облетіла новина про те, що під Києвом знайшовся лідер Автомайдану Дмитро Булатов, якого катували. І вже безпосередньо напередодні її візиту і від неї, і від інших посадовців пролунали заяви щодо розробки так званого «Українського плану» значної фінансової допомоги для стабілізації економіки України.

ЗАВАНТАЖИТИ



Одним з головних питань нинішнього візиту верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Катрін Аштон, цілком імовірно, буде надання пакету фінансової допомоги від ЄС, США та низки інших іноземних донорів новому українському уряду.

Нещодавно в інтерв’ю американському виданню Wall Street Journal Катрін Аштон заявила про те, що ЄС та США розглядають варіант надання тимчасовому технократичному уряду України значної фінансової допомоги задля стабілізації економіки, проведення політичних і економічних реформ. Очільниця дипломатії ЄС зауважила, що вони розробляють «Український план» такої допомоги та реформ.

Шлях політичного врегулювання кризи не повинен закінчитися економічним крахом – Штайнмаєр

У понеділок, 3 лютого, напередодні візиту Катрін Аштон до України, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр також підтвердив те, що на найвищому політичному рівні в Європі ведуться розмови про надання Україні фінансової підтримки і що це питання на Міжнародній конференції з безпеки в Мюнхені він обговорював, зокрема, з верховним представником ЄС із закордонних справ та політики безпеки.

«Коли країна (Україна – ред.) пройде цей важкий шлях до політичного вирішення, потрібно, аби були гарантії того, що цей шлях не закінчиться економічною катастрофою. З огляду на це минулої п’ятниці ми мали розмову з державним секретарем США Джоном Керрі, на вихідних у Мюнхені – з Катрін Аштон та багатьма іншими політиками. Ішлося про те, що ми, Європейський союз та США за підтримки МВФ, можемо зробити для того, щоб після політичного врегулювання, уможливити поступ України в майбутнє», – заявив німецький міністр.

Один із лідерів опозиції Арсеній Яценюк також зробив заяву про те, що Євросоюз готовий був би надати новому перехідному уряду України фінансову допомогу в розмірі 15 мільярдів доларів.

В. о. міністра закордонних справ Леонід Кожара сказав журналістам, що в Мюнхені з ним про це не говорили й він сподівається на обговорення цього питання саме під час нинішнього візиту очільниці європейської служби закордонних справ.

«Я не можу коментувати таку заяву пана Яценюка, тому що я не можу її підтвердити. Зі мною такі розмови не велися», – зауважив він.

Фінансова допомога в обмін на поступки влади?

Тим часом європейське видання EUobserver, що висвітлює політику та економіку ЄС, пише про те, що з власних джерел йому стало відомо, що фінансову допомогу Україні ЄС пропонуватиме в обмін на політичне врегулювання кризи й що українській владі варто взяти до уваги: з-поміж країн-членів ЄС збільшилася кількість прихильників запровадження проти українських посадовців, відповідальних за грубі порушення прав людини, санкцій. EUobserver також зауважує, що отримання фінансової допомоги залежатиме від готовності влади йти на поступки опозиції.

Втім, політолог Юрій Рубан у коментарі Радіо Свобода висловив переконання, що головна умова – не поступки однієї сторони іншій, а спроможність і бажання влади та опозиції спільно сформувати дієздатний перехідний уряд. На його думку, ЄС готовий допомогти саме за таких умов.

«Він готовий надати, як наголошує Катрін Аштон, значну допомогу не під поступки влади опозиції, а під формування уряду, в якому була б представлена і нинішня влада, і опозиція. Уряду, який би спирався на стабільну парламентську більшість і міг би взяти на себе певні зобов’язання з виведення України з кризи», – вважає політолог.

Уряди, очолювані екс-прем’єром Миколою Азаровим, перебували незмінно при владі впродовж майже чотирьох останніх років. Вони несуть повну відповідальність за загрозу дефолту, яка стоїть перед українською економікою, наголошує Юрій Рубан. Тому західні кредитори готові будуть допомагати лише уряду, до якого ввійдуть ті, хто себе не скомпрометував невдалою політикою.

«Західні кредитори, як мінімум, будуть наполягати на тому, щоб грошима, які вони дадуть, розпоряджалися люди, які користуються їхньою довірою. Вже називалося не одне прізвище людей, які мають гарну репутацію на Заході», – зауважує експерт.

Тим часом у вчорашніх заявах міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра МЗС України найбільшу увагу приділило не питанню фінансової допомоги, а словам про санкції, які варто буде застосувати, якщо нинішні очільники України не знайдуть політичного виходу з кризи. У зв’язку з цим до МЗС України викликали посла Німеччини Крістофа Вайля.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG