Доступність посилання

ТОП новини

ЄС має бути готовий до санкцій проти порушників прав людини в Україні – Лінкявічус


Лінас Лінкявічус
Лінас Лінкявічус
Європейський союз має бути готовим до застосування санкцій проти українських посадовців, які причетні до порушення прав людини, заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус у коментарі спеціальному кореспондентові Радіо Свобода у Вільнюсі.

«Європейська позиція (щодо України) має бути більш конкретною та більш зрозумілою. Ми маємо сказати, що на столі є всі можливості, серед яких – і санкції. Не проти держави Україна, а проти конкретних людей, які винні у ситуації в Україні, в конкретних актах насильства та порушень прав людини й інших неприйнятних діях, які ми бачимо в Україні щодня. Тому всі можливості мають бути на столі», – сказав литовський міністр.

За словами Лінкявічуса, санкції з боку ЄС можливі за умови консенсусу держав-членів. Коментуючи заяви українських опозиційних політиків про те, що, мовляв, санкції проти представників влади допоможуть подолати політичну кризу в Україні, литовський урядовець наголосив, що санкції – це останній крок, щодо якого не варто радіти, і на який ідуть тоді, коли вичерпані можливості для діалогу.

«Ми говоримо про необхідність звільнення з-за ґрат учасників тих подій (масових протестів в Україні), але замість цього щодня отримуємо повідомлення про те, що беруть під варту ще дюжину активістів. Інформацію треба перевіряти. Однак, якщо ця тенденція збережеться, (Євросоюзу) треба вводити санкції», – підсумовує литовський урядовець.

Він підтвердив, що санкції проти тих, хто порушує права людини в Україні, вже обговорюються в ЄС на рівні робочих груп.
XS
SM
MD
LG