Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція пропонує голосувати за зміни до Конституції у вівторок


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк
Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявляє, що законопроект опозиції про внесення змін до Конституції України передали до всіх фракцій парламенту і у вівторок опозиція готова за нього голосувати.

«Наша пропозиція така: у вівторок це голосувати, за текст Конституції для передання його на конституційний контроль (до Конституційного Суду – ред.)», – сказав Яценюк.

За його словами, рішення більшості з цього приводу немає. Голова фракції також повідомив, що переговорний процес, який останнім часом проводили керівники фракцій і керівництво парламенту, зупинений.

Яценюк розповів про основні положення законопроекту про внесення змін до Конституції України, що повертають в Україну дії Основного закону 2004 року.

«Які базові принципи ми заклали до Конституції? У першу чергу, це скасування диктаторських повноважень, які отримав Віктор Янукович в 2010 році. Друге – парламент отримує право формувати склад Кабінету міністрів України», – повідомив Яценюк, зазначивши, що Верховна Рада отримує право призначати і відправляти у відставку всіх членів українського уряду.

За словами Яценюка, згідно із законопроектом опозиції, парламент призначає і знімає з посади генерального прокурора України, керівника Служби безпеки України.

«Президент має право ветування законів, президент має повноваження, що стосуються представлення інтересів України за кордоном, президент перестає бути гарантом Конституції ... а є гарантом територіальної цілісності і суверенітету України», – зазначив Яценюк.

За його словами, згідно із пропонованими змінами, президент вносить до парламенту подання про призначення прем’єр-міністра, призначення керівника СБУ і Генпрокуратури, «але таке подання здійснюється виключно на підставі рішення парламентських фракцій».

«Фактично ми переходимо на ту модель, яка існує в Польщі», – сказав голова фракції.

За словами Яценюка, згідно з проектом Конституції, розробленим представниками опозиції, ліквідуються місцеві державні адміністрації.

«Ми вважаємо, що замість них мають бути сформовані виконавчі комітети на місцях депутатами відповідних рад», – сказав він.

Згідно з розробленим проектом змін до Конституції України, президент втрачає право зупиняти дію актів Кабінету міністрів.

Яценюк також наголосив, що пропонується змінити порядок формування Конституційного суду України. «Якщо зараз КСУ повністю підзвітний Віктору Януковичу, тому що Янукович контролює третину складу Конституційного суду, то за нашим проектом склад КСУ формується 50/50 саме з’їздом суддів і Верховної Ради України», – повідомив лідер фракції «Батьківщина».

За словами Яценюка, у цьому проекті змін до Конституції всього 15 сторінок.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак сьогодні закрив ранкове засідання парламенту. Вечірнього і завтрашнього засідання парламенту не буде.

За його словами, наступного тижня може бути проведено позачергове засідання, якщо підготують узгоджений законопроект змін до Конституції.
XS
SM
MD
LG