Доступність посилання

ТОП новини

До мого викрадення причетний Медведчук – Дмитро Булатов


Булатов розповів про 8 днів катувань
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:14:22 0:00

Булатов розповів про 8 днів катувань

Лідер Автомайдану Дмитро Булатов вперше розповів усі деталі свого викрадення та катувань. Прес-конференція для європейської та української преси відбувалась у Вільнюській республіканській лікарні, де вже чотири дні активіст перебуває на лікуванні. На думку автомайданівця, його «викрадачами та катами» могли бути співробітники російського спецназу.

Булатов каже, що діяли професіонали, які знали що роблять і мають у цьому досвід. Крім того, на думку про вихідців із Росії наштовхнула характерна манера спілкування, яка не притаманна російськомовним українцям. Найбільше цих людей цікавили джерела фінансування Автомайдану та зв’язок Булатова з послом США. Зокрема у нього запитували про суми грошей, які він нібито отримував від американського чиновника для діяльності авторуху. Всі тортури та допити записувались на відео, каже Булатов. Через нестерпні катування, за його словами, він зізнався на камеру в усьому, чого від нього вимагали.

«Вони сказали, що відріжуть мені вухо і вони це зробили. Було дуже боляче, тому я не відчув, яку частину вони відрізали. Потім вони цим шматком провели мені по чолу. Тоді було дуже страшно», – згадує активіст.

Найбільше викрадачів цікавила поїздка Автомайдану до Медведчука

Також у нього розпитували про діяльність Автомайдану. Про поїздки до маєтків Януковича, Захарченка, Пшонки. Втім, найбільше викрадачів цікавив візит до будинку Віктора Медведчука. Це, переконаний активіст, вказує на причетність Медведчука до його викрадення і подальших тортур.

Запитували навіть про те, хто віддавав наказ ламати паркан Медведчуку
Дмитро Булатов
«Під час допитів вони найбільше розпитували про поїздку до Віктора Медведчука. Запитували навіть про те, хто віддавав наказ ламати паркан Медведчуку. Щодо усіх інших поїздок запитань було значно менше. Я наголошую, що це виключно моя думка на основі допитів та побиття», – заявив Булатов.

Булатов запропонував експеримент

Також активіст відреагував на заяви скептиків, які заявляють, що Булатов симулює, а викрадення було розігране. Зокрема недовіру викликала щетина та нігті, які за вісім днів полону начебто мали відрости, а на світлинах, зроблених одразу після його повернення, обличчя і пальці на руках – чисті. За словами Булатова, для нього це цілком природньо. Волосся росте повільно. Якщо хтось має сумніви, то автомайданівець готовий провести експеримент. І за вісім днів всі охочі зможуть побачити, що він виглядає так само, як і на фото, що викликали суперечки.

На підтримку свого пацієнта виступив і лікар, що зараз займається фізичним станом Булатова в Литві – Паулюс Градаускас, запевнивши, що травми потерпілого не вигадані.

«У Булатова дійсно відсутня частина вуха. На його щоці поріз. На руках, ногах та спині – численні синяки та гематоми. На руках з обох боків є рани від проколів. Рентген показав, що кістки цілі. Потреби в хірургічному втручанні немає. Також аналізи показали чіткі ознаки анемії», – заявив медик.

Активіст не зміг закінчити прес-конференцію

Також лікар зазначив, що зараз курс лікування продовжується, Булатов приймає низку медикаментів, а головне, що потрібно його пацієнту – це спокій. Закінчити прес-конференцію активіст не зміг. Йому стало зле і медики посадили його у візок та забрали у палату.

Нещодавно виконуючий обов’язки міністра закордонних справ України Леонід Кожара заявив у коментарі телеканалу «Аль-Джазіра», що Булатов почувається добре, а єдине пошкодження на його тілі – це подряпина на щоці.
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG