Доступність посилання

ТОП новини

Заяви радника Путіна щодо України є фантазією – Нуланд


Помічниця державного секретаря США Вікторія Нуланд
Помічниця державного секретаря США Вікторія Нуланд
Київ – Помічниця державного секретаря США Вікторія Нуланд бачить в радникові російського президента Сергієві Глазьєві потенціал письменника-фантаста. Так вона відреагувала на вимоги останнього до неї припинити шантаж та залякування українських олігархів і можновладців. До цього, мовляв, вона вдається на зустрічах із ними. Такий обмін нелюб’язними компліментами між російськими та американськими посадовцями, залученими активно до українських справ, відбувся на тлі справжнього шпигунського скандалу. В інтернеті невідомі оприлюднили запис телефонної розмови нібито Вікторії Нуланд із американським послом в Україні Джеффрі Пайєттом. Його поява збіглася в часі з візитом представниці американської дипломатії до України. Отож, в Києві могли почути коментарі з перших вуст щодо цього витоку. Водночас у США, ЄС та Україні речники політиків і експерти висловлюють свої припущення.

Цими днями інформаційний простір облетів запис перехопленої невідомо ким телефонної розмови, яка нібито відбулася між помічницею державного секретаря США з питань Європи та Азії Вікторією Нуланд і послом цієї країни в Україні Джеффрі Пайєттом. Твіт помічника першого заступника голови російського уряду Дмитра Лоскутова з цим посиланням на аудіозапис швидко розійшовся соціальними медіа. Встановити наразі першоджерело не вдалося, хоча в Держдепартаменті вже вказали на ймовірну причетність до цього Росії.

Ось фрагмент цієї розмови:

Голос, що приписується Вікторії Нуланд: «Я не вважаю, що Кличко має ввійти в новий уряд, я не вважаю, що це потрібно, що це гарна ідея».

Голос, що приписується послу США в Україні Джеффрі Пайєтту: «Так, думаю, що коли йдеться про його участь в уряді, то йому краще туди не входити й займатися натомість своєю політичною діяльністю».

Голос, що приписується Вікторії Нуланд: «Я думаю, що Яценюк – це людина, яка має економічний досвід, управлінський досвід. І йому потрібно, щоб Кличко та Тягнибок залишилися назовні».

Приїхавши до Києва, Вікторія Нуланд заявила, що її місія – допомагати діалогу й відновленню людської гідності в Україні.

«Моя місія сьогодні від імені мого уряду – продовжити перемовини з представниками влади, опозиції, громадянського суспільства, щоб спробувати дати раду складним проблемам і об’єднати зусилля поміркованих сил, готових працювати над деескалацією напруження, відновленням людської гідності та прав людини, політичною реформою. Важливим є питання формування національного перехідного уряду, на який сподіваються більшість українців. Уряд, який може повернути Україні економічний добробут, співпрацю з МВФ, повернути країну назад до Європи та підготувати її до вільних та чесних виборів», – заявила посадовець.
Вікторія Нуланд про сигнали з Банкової та опозицію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Тим часом в інтерв’ю виданню «Коммерсантъ Украина» радник російського президента Сергій Глазьєв заявив, що Вікторія Нуланд їздить до Києва, щоб «займатися шантажем та залякуванням» українських олігархів, а також представників президента та уряду. Він твердить, що, за його інформацією, на зустрічах із ними помічник державного секретаря обіцяла включити їх «до чорних списків», якщо вони не віддадуть владу опозиції.

Вікторія Нуланд назвала цю заяву «абсолютною вигадкою» і додала, що з Сергія Глазьєва вийшов би гарний письменник-фантаст. Вона також відмовилася коментувати автентичність запису розмови.

«Я, вочевидь, не маю наміру коментувати приватні дипломатичні розмови, окрім того, щоб зауважити, що це було вражаюче зроблено, аудіозапис звучить дуже чітко», – наголосила вона.

У США бачать слід Москви, в Німеччині – неприпустимі слова на адресу ЄС

У США теж не коментують автентичності аудіозапису. Хоча, відповідаючи на запитання журналістів, речниця Державного департаменту США Джен Псакі зауважила, що «вона не говорила про те, що розмова є не автентичною». Вона також повідомила, що Вікторія Нуланд зв’язувалася зі своїми європейськими колегами та вибачилася за коментарі, що прозвучали в оприлюдненій розмові на адресу ЄС. Зауважмо, в записі звучить критика бездіяльності ЄС в Україні та вживається на його адресу «ненормативна лексика» («Fuck EU»).

Речниця Держдепартаменту наголосила, що коментарі щодо опозиції не мають нікого дивувати, це природно, що посадовці обговорювали останні події в Україні. Зрештою, Джен Псакі припустила, що витік розмови могли організувати представники Росії, на уточнююче запитання про те, чи варто вважати це шпигунством, відповіла, що цілком імовірно так. «Звісно, якщо це було записано й оприлюднено, то це саме воно», – зауважила вона.

Прес-секретар Європейської комісії Піа Аренкільде заявила, що там з принципу не коментуватимуть підслуханої розмови й що це не те, на що вони спиратимуться в своїй діяльності з підтримки України.

«Ми працюємо й будемо далі віддано працювати спільно з нашими міжнародними партнерами, координуючи наші дії, задля мирного політичного вирішення нинішньої кризи в Україні», – заявила речниця.

З-поміж країн-членів ЄС на зміст цієї розмови відреагували лише у Німеччині. Слова про бездіяльність ЄС не залишили байдужою німецького канцлера, про що можна зробити висновок із заяви заступника речника уряду Крістіана Віртца.

«Я хотів би сказати, що канцлер Анґела Меркель вважає такі ремарки абсолютно неприпустимими, й що Катрін Аштон робить велику справу. ЄС і далі наполегливо працюватиме над заспокоєнням ситуації в Україні», – наголосив він.

В Україні це або не коментують, або вважають спецоперацією ФСБ

Прес-секретар лідера УДАРу Віталія Кличка Оксана Зінов’єва заявила, що цю розмову, де йдеться чимало й про цього політика, в УДАРі не коментують.

«Коментувати зміст розмови, яку не визнали автентичною, лише сказавши, що це була приватна розмова, ми вважаємо неправильним і що це не має сенсу», – сказала речниця Віталія Кличка.

Народний депутат від «Батьківщини» Сергій Соболєв зауважує, що найцікавіше в цій історії те, хто прослуховує подібні розмови американських дипломатів.

Народний депутат від ВО «Свобода» Юрій Сиротюк, взагалі, висловив переконання, що на запитання щодо автентичності й змісту розмови має відповідати той, хто її записав та оприлюднив, а не ті, кому вона приписується.

«Це несерйозно, ФСБ розробляє якісь свої операції, а ми повинні на це реагувати, як на наживку. Сама ФСБ має доводити, що це достовірна розмова. Я не бачу сенсу з нашого боку на це реагувати», – сказав представник ВО «Свобода».

Дехто з оглядачів порівняв нинішній обмін гучними заявами США та Росії та скандал із прослуховуванням дипломатичних розмов із Холодною війною. Політолог Володимир Фесенко переконаний, що про нову Холодну війну говорити наразі не випадає, це радше черговий виток інформаційної війни й елементи посиленого протистояння.

«Коли з’явився Майдан, то почалися інформаційні, пропагандистські війни. Це, безумовно, посилене протистояння. Але я не думаю, що найближчим часом воно перейде межу Холодної війни», – вважає експерт.

Тим часом експерт Центру європейської політики з Брюсселя Пол Іван переконаний, що в ЄС знайдеться багато тих, хто цілком погоджується з лаконічною, але жорсткою критикою ЄС.

«Багато країн-членів ЄС пригнічені тим, наскільки повільно ухвалюються рішення в Брюсселі. Тому такі слова можуть навіть викликати певну симпатію. Звісно, це не той тон висловлювань, який Євросоюз волів би чути від свого стратегічного партнера. Але, очевидно, що це була ознака певного розчарування, а не загальне ставлення до ЄС», – запевняє аналітик.

За нереформованість економіки України ніхто платити не буде – Нуланд

Ще одне ключове на поточний момент питання – ймовірності надання Америкою та Євросоюзом новому українському уряду фінансової допомоги – залишилося в тіні шпигунського скандалу. Але саме воно має довгострокове стратегічне значення.

Вікторія Нуланд підтвердила готовість США, ЄС спільно з МВФ надати Україні певну допомогу в обмін на реформи.

«Ми багато говорили на всіх наших зустрічах про підтримку, яку міжнародна спільнота, включно зі США, готова надати Україні, що швидко рухатиметься до захисту прав людини, відновлення людської гідності, деескалації напруження, політичних реформ та нового перехідного уряду. Але ніхто в США, ЄС чи МВФ не збирається надавати допомогу Україні, якщо там не проводитимуться реформи», – заявила Вікторія Нуланд.

Раніше верховна представниця ЄС із закордонних справ та політики безпеки Катрін Аштон заявила, що ЄС та США можуть надати Україні економічну підтримку, що охоплює експертну, технологічну допомогу, фінансові ресурси тощо. Обов’язковою умовою для її отримання будуть конкретні економічні реформи нового уряду.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG