Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликають СБУ скасувати рішення про заборону в’їзду Юрову


Андрій Юров
Андрій Юров
Українська правозахисна спільнота вимагає від Служби безпеки України скасувати своє рішення щодо заборони в’їзду для російського правозахисника Андрія Юрова. Про це йдеться в заяві, яку підписала низка правозахисних організацій України.

Крім того, від СБУ вимагають публічно вибачитися перед Андрієм Юровим за завдану йому моральну шкоду.

Також правозахисники закликають відомство скасувати практику ведення чорних списків і зняти заборону в’їзду журналістам, громадським діячам й іншим людям, які перебувають у цих списках «виключно з політичних мотивів, у тому числі – внесеним туди протягом останніх місяців, та вибачитися перед ними».

«Вважаємо такі дії СБУ ганебними та наголошуємо, що це – далеко не одиничний випадок. Протягом останніх місяців саме з подачі СБУ був заборонений в’їзд до України фотографу, дизайнеру видавництва «Темпора» Юрієві Барабашу, опозиційному російському політику Борису Нємцову й ряду інших людей. Таким чином, у ХХІ сторіччі Служба безпеки країни, в якій ми живемо, забороняє в’їзд правозахисникам, журналістам, громадським активістам та опозиційним політикам з Росії та інших країн, і при цьому залишається абсолютно бездіяльною щодо головних викликів для безпеки України», – заявляють правозахисники.

Вчора вранці в Україну не впустили російського правозахисника, члена Ради з прав людини при президенті Росії, експерта Ради Європи Андрія Юрова.
Як повідомили в «Євромайдан SOS», він прилетів рейсом з Москви до терміналу Д аеропорту Бориспіль, де йому повідомили про те, що він є нев’їзним. Без пояснень причин у Юрова відібрали документи і посадили на зворотній літак до Москви, йдеться в повідомленні.

На прохання ініціативи «Євромайдан SOS» Юров мав здійснити кількаденний моніторинговий візит у східні області України, щоб оцінити стан дотримання прав людини у зв’язку з подіями на Майданах країни. Він також планував зустрітися із Комісаром з прав людини Ради Європи.

Пізніше Служба безпеки України підтвердила, що саме вона стала ініціатором заборони міжнародному експерту перетинати український кордон.

Раніше, 2010 року, Юрова визнали нев’їзним до Білорусі. Тоді він став ініціатором Комітету міжнародного контролю прав людини у цій країні, що був організований для допомоги постраждалим та затриманим учасникам масових протестів після президентських виборів 2010 року.
XS
SM
MD
LG