Доступність посилання

ТОП новини

Чи зустрічався Клюєв із Тимошенко? (Огляд преси)


Київ – «Про що влада домовляється з Леді Ю?» – у статті під таким заголовком газета «Україна молода» коментує твердження деяких ЗМІ і зарубіжних чиновників про зустріч глави президентської адміністрації Андрія Клюєва з Юлією Тимошенко. І хоча юристи Тимошенко та представники Державної пенітенціарної служби спростовують факт побачень і взагалі переговорів Тимошенко з Клюєвим, газетярі припускають, що зустріч таки відбулася. Більш того, видання пише, що крім очних зустрічей, час від часу відбуваються також телефонні контакти Клюєва з Тимошенко.

Якщо це «качка, то на чиє замовлення, і з якою метою вона з’явилась? Кого цією «історією» хочуть дискредитувати: Тимошенко чи Клюєва? І кому вигідно «зливати» когось із них? Дивно, але досі вагомої аналітики на цю тему в ЗМІ немає, констатує газета «День». Експерт видання вважає, що комбінація надто складна і оприлюднення лише окремих фрагментів інформації є елементом якихось кулуарних схем і домовленостей. Насправді ж метою цих «вкидань» може бути бажання приховати справжні наміри та істинні домовленості між основними політичними гравцями раніше, ніж вони могли б бути розкриті та нейтралізовані.

Час, коли в країні криза, це шанс не тільки для позитивних і кардинальних змін, а й для реалізації негативних сценаріїв, констатує газета «День». Деструктивні сили отримують сприятливу можливість вкидати в суспільство давно заготовлені плани щодо дестабілізації ситуації в державі. Йдеться, насамперед, про активізацію останнім часом розмов про федералізацію і сепаратистські заяви про відокремлення окремих територій. Про те, чому є небезпечною федералізація для України саме зараз, пояснює експерт видання. Він вважає, що, по-перше, це унеможливить будь-який політичний поступ держави у будь-якому напрямку. По-друге, створить такі собі вотчини з місцевими князьками, які будуть ще зажерливішими ніж київські еліти, бо перебуватимуть поза будь-яким контролем. І по-третє, це можна розглядати як певний проміжний крок у підході для розділу держави. Але якщо Україна здійснить суспільно-політичні реформи, побудує ефективні державні інституції, сформує демократичний сектор безпеки, тоді як варіант можна розглядати федерацію. Відтак для експерта лишається незрозумілим, чому відповідні органи, котрі повинні захищати національні інтереси, такі як СБУ, Генпрокуратура і МВС, не кажучи вже про Раду з питань нацбезпеки та оборони, не реагують на подібні сепаратистські заклики. Хоча, як зауважує аналітик, останнім часом, зокрема, РНБО більше нагадує структуру для заслання для відставних або звільнених політиків.

Після штурму Дніпропетровської облдержадміністрації люди в цивільному хапали на вулицях випадкових перехожих і везли в міліцію. Серед затриманих виявилися інваліди, хворий на діабет чоловік і багатодітний батько, які навіть близько не підходили до місця подій.Запевнення, що більшість із них не були біля обласної адміністрації, не кажучи вже про участь у штурмі, не подіяли. Докладніше про це розповідає газета «Факти».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG