Доступність посилання

ТОП новини

Комісар Фюле знову намагається допомогти у врегулюванні кризи в Україні


Комісар Євросоюзу з питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле
Комісар Євросоюзу з питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле
Брюссель – ЄС продовжує докладати зусилля в допомозі Україні вийти з кризового глухого кута. У середу й четвер вже втретє за останні тижні у Києві з опозицією та українською владою зустрічатиметься єврокомісар із питань розширення та сусідства Штефан Фюле. Як зазначають у Брюсселі, ЄС намагається допомогти владнати українську політичну кризу двома способами: тиском та підтримкою.

Європейська співдружність продовжує закликати українську владу, опозицію та учасників протестів до діалогу. Допомогти шукати шляхи виходу із політичної кризи до Києва вже втретє за останній час прибув член Європейської комісії, що опікується питаннями розширення та сусідства, Штефан Фюле, який у середу планує зустрітися із президентом Януковичем.

Мету частих відвідин Києва європейцями та, загалом, зусиль Євросоюзу у вирішенні українських проблем сформулювала Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Катрін Аштон.

«Ми не будемо втручатися, але маємо велике бажання допомогти й підтримати (Україну) будь-яким прийнятним способом, – каже голова європейського дипломатичного корпусу. – Тож, ми робитимемо все, що може стати корисним. Сторони в Україні мають самі домовитися між собою, таким чином, у нашому втручанні чи залученні взагалі не буде потреби. А наша пропозиція була зроблена дуже рішуче і вона залишається на столі».

Рішучу налаштованість підписати з Україною угоду про асоціацію, що містить створення зони вільної торгівлі із Євросоюзом, на своєму цьоготижневому засіданні ще раз підтвердили європейські міністри закордонних справ. При цьому дипломати зауважили, що асоціація – це ще не кінцева мета співробітництва між Україною та ЄС.

Тим часом, як повідомляє українське зовнішньополітичне відомство, єврокомісар Штефан Фюле впродовж свого перебування у Києві проведе зустрічі із українським керівництвом, лідерами політичних партій та представниками громадськості.

У арсеналі ЄС є і тиск, і підтримка

Як зауважують у Брюсселі, співдружність європейських країн намагається застосовувати для врегулювання української кризи з одного боку тиск, з іншого – підтримку.

«Ми повинні знайти шлях для зменшення напруження й запропонували експертну допомогу, поради, посередництво – підтримку будь-яку, – пояснює Катрін Аштон. - Разом із країнами-членами, Європарламентом, Єврокомісією, ми маємо найразноманітніших фахівців, а якщо й не маємо чогось – то знайдемо. Тож немає сумнівів, що ми разом із колегами із Ради Європи, ОБСЄ чи інших установ, можемо надати цю допомогу. Ми заявили про це чітко й на повний голос кожному».

У той час, коли у Києві єврокомісар Фюле докладатиме зусиль у пошуку виходу із політичної кризи, голова європейської дипломатії Аштон у Вашингтоні у четвер вестиме переговори із МВФ. Взамін на реформи, реорганізацію української промисловості, вирішення проблем дефіциту бюджету, вона обіцяє, що міжнародні фінансові установи та Євросоюз можуть допомогти Україні фінансово.

«У четвер я буду у Вашингтоні на зустрічі із (головою МВФ) Крістін Лаґард і одним із питань, що обговорюватиметься, буде Україна», – заявила вона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG