Доступність посилання

ТОП новини

Поїздка по дрова може обійтись для львів’янина 15 роками позбавлення волі?


Львів – Львів’янину Олексію Сализі загрожує ув’язнення до 15 років за те, що поїхав по дрова і воду. Його справу перекваліфікували з хуліганства і непокори міліції на статтю – участь у масових заворушеннях. Близько півсотні львів’ян готові взяти Олексія на поруки.

Мама Олексія Салиги, Світлана востаннє бачила сина 21 січня. Він вперше поїхав на київський Майдан, відпросившись зі стажування, щоб допомогти і підтримати людей. Олексія та інших хлопців попросили привезти дрова та воду.

Автомобіль, на якому їхали хлопці
Автомобіль, на якому їхали хлопці
Дорогою їх зупинили «беркутівці». Чоловіків витягнули з машини і забрали. Їх вивезли у Маріїнський парк, там били і знущались, роздягли. Вишиванку Олексія розірвали на шматки. Власне, у ніч 23 січня відбувалось так зване «полювання» за активістами Автомайдану.

Олексій Салига
Олексій Салига
«Поїхав на три дні… Я передчувала щось недобре, а він мене заспокоював», – каже мама.

«Коли його лікар оглядала, коли його привезли у райвідділ, вона аж розплакалася. Він у такому був стані жахливому. Досі не провели медекспертизи», – продовжила розповідь сестра Олексія, Тетяна Салига.

Тіло львів’янина у суцільних гематомах

Олексій Салига після побиття
Олексій Салига після побиття
Все тіло львів’янина у гематомах, про це рідним розповіла адвокат. 5 лютого чоловіка у суд не привезли. Він не зміг захищатись. Засідання в Апеляційному суді Києва заплановане на 13 лютого. За цей час статтю хуліганство та непокора міліції перекваліфіковано на іншу – участь у масових заворушеннях, яка передбачає позбавлення волі до 15 років.

Близько півсотні львів’ян звернулись в Апеляційний суд з заявами, що вони готові взяти Олексія Салигу на поруки.

«Але суди на таке не звертають увагу. Я б дуже була здивована, якби вони прочитали заяви від спільноти. Але для мене це надія, у мене голос навіть з’явився, я не очікувала, що за нас піднімуться люди», – каже Світлана Салига.

У Львові збирають інформацію про потерпілих

«Євромайдан SOS» постійно інформує про те, хто з людей потребує допомоги, у якому стані потерпілі, хто пропав. У цьому списку дуже багато львів’ян та мешканців Львівщини. Таку статистику розпочали збирати і у Львівській облраді. У бюджеті депутати передбачили 2 мільйони гривень на лікування та реабілітацію осіб, які постраждали.

«Мова про десятки хворих, чітких даних немає, але департамент охорони здоров’я почав такий збір. Частина людей через певні обставини не хочуть зголошуватись. Є десятки хворих у лікарнях, які потребують допомоги, є такі, які потребують реабілітації», – розповів депутат облради Богдан Чечотка.

Нині у львівських шпиталях перебуває четверо потерпілих, серед них у найбільш тяжкому стані – Роман Дзвінський, який постраждав 6 лютого внаслідок вибуху у київському Будинку профспілок. Хлопець втратив кисть руки і пальці на іншій. Як тільки будуть готові його документи, то хлопця одразу відправлять на лікування за кордон. Однак, як стало відомо Радіо Свобода, у людини, яка допомагає виготовляти закордонний паспорт Романові, намагались провести обшук у помешканні. Цьому завадили активісти «Правого сектору». Тим часом лікарі не дозволили слідчим з Києва допитувати потерпілого.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG