Доступність посилання

ТОП новини

«Взяти участь у страйку можна у будь-який спосіб» – ударівець Крикунов


Віталій Кличко під час виступу на десятому Народному віче, 9 лютого 2014 року
Віталій Кличко під час виступу на десятому Народному віче, 9 лютого 2014 року
Київ ­– 13 лютого о 12-й годині має розпочатись загальноукраїнський попереджувальний страйк. Триватиме він одну годину. Принаймні на це сподівається партія УДАР та її лідер Віталій Кличко, які закликали до акції. Опозиціонери хочуть змусити владу виконати чотири свої вимоги: виведення силовиків з центру Києва, повернення до Конституції 2004 року, формування нового уряду та покарання винних у побитті та вбивствах мітингувальників. Натомість комуністи і деякі політологи скептично оцінюють такі заклики до страйку, називаючи їх «пшиком».

Про плани щодо страйку зі сцени Майдану оголосив минулої неділі, під час десятого Народного віча Віталій Кличко. За словами керівника київського страйкового комітету Юрія Крикунова, про свою участь в акції, тільки в Києві, вже заявили близько сотні підприємств. Очікують, що долучаться близько 50 тисяч людей. Основою страйкарів має стати малий та середній бізнес. Також організатори наголошують, що оскільки відмовитись від роботи наразі просять лише на одну годину, то за законодавством роботодавець не має права застосовувати ніякі санкції до робітника.
Десяте Народне віче на Євромайдані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

«Взяти участь у страйку можна у будь-який спосіб, – пояснює Крикунов. – Хтось вивісить на своїй світлині у соціальній мережі те, що він приєднується до страйку і годину не буде працювати, а буде просто ручку в руках крутити. Хтось вийде на вулицю, хтось закриє власний кіоск, хтось не буде впродовж години торгувати на ринку. Я думаю, що влада, яка моніторить ситуацію, вона не може не звернути на це увагу».

Черговий страйк є черговим пшиком – політолог

На думку ж політолога Вадима Карасьова, страйки в Україні не можуть бути ефективним інструментом тиску на владу, особливо, коли політики розраховують на дрібні та середні підприємства, а також відсутні впливові профспілки, які підтримують вимоги страйкарів. Експерт переконаний, що зашкодити акція може хіба самим робітникам, які припинять роботу.

Страйки – не для країни, в якій давно вже стоїть виробництво
Вадим Карасьов
«Черговий страйк – це черговий пшик. Страйки – не для країни, в якій давно вже стоїть виробництво. Сьогодні суспільство не індустріальне, де, коли робітники не працюють, і коли не працюють великі підприємства – це повністю розбалансовує економічну і політичну систему. Сьогодні країни не живуть за рахунок великих заводів», – зазначив політолог.

У країні діє близько 1000 страйкомів – Каплін

Ударівці вже двічі оголошували про наміри провести страйк, втім, поки помітних результатів досягти не змогли. Тенденція повинна змінитись, переконаний голова Всеукраїнського страйкового комітету Сергій Каплін, бо тепер вдалось налагодити роботу і вибудувати структуру в регіонах.

За словами народного депутата, в країні вже діє близько тисячі страйкомів. Ведуться перемови з бюджетниками, а з початком навчання у вишах особливі сподівання покладають на масову підтримку з боку студентів. Називати підприємства, які сьогодні долучаться до акції, голова страйкому відмовився.

Для нас страйк носить характер мобілізаційний
Сергій Каплін
«Для нас страйк носить характер мобілізаційний, – зазначає політик. – Ми, фактично, створюємо те, чого в Україні не було до цього часу. Мережу страйкомів, ініціативних груп, які готові продовжувати просвітницьку та пропагандистську роботу. Активно долучився Дніпропетровськ, активно долучився Харків, Луганськ, Київ, звичайно, Полтава».

Комуністи у свою чергу називають страйк несвоєчасним і переконані, що підтримки від людей опозиціонери чекають марно.

«Те, що страйк недоречний – це поза сумнівом, бо економіка й так на ладан дише. Найперше це стосується промислового сектору і бізнес-структур. І також поза сумнівом, що ця акція залишиться непоміченою, бо суспільство вже не сприймає ані владу, ані Майдан», – каже народний депутат від КПУ Олександр Голуб.

Якщо влада не виконає вимог, які декларують страйкарі, то організатори обіцяють оголосити безстроковий всеукраїнський страйк. Наразі ймовірну дату початку акції не називають.
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG