Доступність посилання

ТОП новини

Час не на боці України, але Євросоюз – на боці українців – Фюле


Єврокомісар Штефан Фюле (ліворуч) і лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, Київ, 11 лютого 2014 року
Єврокомісар Штефан Фюле (ліворуч) і лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, Київ, 11 лютого 2014 року
Київ – Євросоюз готовий надати новому українському уряду національної єдності фінансову допомогу у формі грантів та кредитів в обмін на реформи. Це підтвердив єврокомісар з питань розширення ЄС та європейської політики сусідства Штефан Фюле, перебуваючи з візитом у Києві, щоправда, назвати конкретну суму він відмовився. Він також не приховував за дипломатичною риторикою своєї обізнаності з українськими реаліями: визнав, що в Україні тривають арешти, залякування та інші порушення прав людини й що це не дозволяє відновити довіру до влади. Єврокомісар знайомий і з феноменом «людей у спортивному одязі», які залякують учасників Майдану. Експерти кажуть, що пропозиції ЄС, які сьогодні озвучує єврокомісар у Києві, дають надію на відновлення нормального перебігу подій в Україні. Альтернатива цьому – невеликі гроші від Росії в обмін на «кривавий режим».

За три дні в Києві єврокомісар з питань розширення ЄС та європейської політики сусідства Штефан Фюле встиг побувати і в лікарнях, де лежать потерпілі під час акцій протесту в Україні, і в шпиталях правоохоронців, і в «Центрі.UA», і на Майдані в Києві. Але в центрі уваги – його зустрічі з президентом Віктором Януковичем та опозицією.

«На основі зустрічей, які я провів в Україні, я дійшов висновків, що існує нагальна потреба вжити негайних заходів щодо конституційної реформи, формування нового уряду національної єдності та забезпечення вільних і чесних виборів», – заявив Фюле.

Він визнав також, що потрібно покласти край безкарності відповідальних за насильство щодо активістів, опозиційних політиків, журналістів, простих людей. Поміж іншого, єврокомісар зазначив: те, що в Україні поранених учасників Майдану до лікарень привозить міліція, а не швидка, – це неприпустимо.

«Впевненість та довіра людей, що стоять на Майданах, не можуть бути відновлені, якщо по всій країні далі тривають арешти, залякування та порушення прав людини особами в уніформі або в цивільному, зокрема в спортивному одязі», – наголосив єврокомісар.

Штефан Фюле у Києві, 13 лютого 2014 року
Штефан Фюле у Києві, 13 лютого 2014 року

ЄС: спочатку новий уряд і готовність до реформ, потім – гроші

Водночас Штефан Фюле дає чітко зрозуміти, що ЄС спільно з іншими міжнародними партнерами готовий надати новому уряду національної єдності (inclusive government) фінансову допомогу, яка посприяє виведенню країни з глибокої економічної кризи. Фюле сказав про те, що обговорював це питання з опозицією. Принагідно єврокомісар нагадав, що міністри закордонних справ країн ЄС на своїй нараді 10 лютого заприсяглися, що в разі погіршення ситуації в Україні «реагуватимуть оперативно», під чим можуть матися на увазі й санкції.

«Для отримання фінансової допомоги існують прозорі умови. Це реформи, реформи й ще раз реформи. Ця допомога ставитиметься в залежність саме від реформ, а не підписання угоди про асоціацію. Ми готові підтримати новий уряд. Важливо усвідомлювати, що час не на вашому боці, але ми, ЄС, на вашому. Українська влада також має усвідомити, що вона несе повну відповідальність за політичний процес у країні», – заявив Штефан Фюле.

Заявивши це, єврокомісар попрямував на другий раунд переговорів із президентом Віктором Януковичем, повідомивши, що цього дня вони обговорюватимуть «політичний процес» в країні.

Альтернатива співпраці з ЄС – «маріонетковий кривавий режим» – політолог

Політолог Олександр Палій у коментарі Радіо Свобода висловив думку, що ці перемовини, в яких Штефан Фюле де-факто активно виконує роль міжнародного медіатора, мають і суто економічне підґрунтя.

Захід активно підключився. Номінальна економіка ЄС у вісім з половиною разів більша, ніж російська економіка
Олександр Палій
«Російська економіка сьогодні перебуває в стагнації, там відбувається скорочення промислового виробництва, в останні півроку розвиток російської економіки тримався на торгівлі. За таких умов Росія може виявитися не готова заплатити ті гроші, які може заплати Захід. Захід активно підключився. Номінальна економіка ЄС у вісім з половиною разів більша, ніж російська економіка», – наголошує політолог.

На його думку, фінансова допомога Заходу означає не просто реформи, а автоматичну відмову від силового сценарію, кровопролиття, а також посприяє відновленню іміджу влади.

«Або невеликі гроші, маріонеткова залежність, повністю кривавий режим, блокування рахунків, жодних контактів із Заходом, невідомі наслідки протистояння і невідомо, як воно все закінчиться. Або друга опція – це нормальний перебіг подій, надходження в економіку серйозних грошей, певне відновлення іміджу режиму як договороспроможного», – вважає експерт.

Тим часом після першого раунду переговорів між єврокомісаром та президентом Віктором Януковичем останній відзначив активну роль ЄС і Ради Європи у віднайденні демократичних шляхів виходу з кризи в Україні. При цьому від Штефана Фюле український президент очікує об’єктивності та неупередженості в оцінці внутрішньополітичних процесів у державі, як мовиться в повідомленні на президентському сайті. Після другого раунду переговорів там новин не повідомили, зазначивши лише, що президент наголосив на важливості відновлення атмосфери довіри між владою, опозицією та громадянським суспільством, а також неухильного дотримання чинного законодавства.

Віктор Янукович (ліворуч) і Штефан Фюле, Київ, 12 лютого 2014 року
Віктор Янукович (ліворуч) і Штефан Фюле, Київ, 12 лютого 2014 року

Раніше, виступаючи в Європейському парламенті, Штефан Фюле заявив, що ЄС мав би піти далі у відносинах з Україною, ніж підписання угоди про асоціацію, та запропонувати їй «європейську перспективу», тобто членство в Євросоюзі.

Про підсумки другого раунду перемовин Фюле з Януковичем, цілком імовірно, можна буде судити вже найближчим часом з тих рішень, які ухвалюватимуть президент та Верховна Рада.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG