Доступність посилання

ТОП новини

«Афганці» зайшли в політику через зламаний паркан парламенту


До 25-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану відкрито виставку «Незагоєна рана Афганської війни»

Київ – Минає 25 років відтоді, як радянські війська були виведені з Афганістану. З цієї нагоди напередодні відбувся форум воїнів-інтернаціоналістів у Києві, а на суботу запланували урочисті заходи по всій Україні. Влада заявляє про свою увагу до проблем ветеранів-«афганців», обіцяючи їм належний соціальний захист. Адже останнім часом ці ветерани стали помітним фактором української політики. Хоча, як відзначають експерти, українських афганців об’єднує насамперед минуле, а не сьогодення.

Ветеран-афганець Каміль Валідов приїхав на столичний Майдан із Донецька. За його словами, влада в Україні поводить себе безвідповідально, фактично, торгуючи країною. За словами Каміля Валідова, в Україні не громадянський конфлікт, а конфлікт між владою та народом. Його побратим зі Львова Андрій Марунчак каже, що серед «афганців» зараз немає таких, хто задоволений станом справ в Україні.

Утім, є серед «афганців» і такі, що не симпатизують Майданові. Анатолій, який приїхав на форум воїнів-інтернаціоналістів з Сімферополя вважає, що серед учасників акцій протесту забагато екстремістів. За його словами, «можливо, народ утискають у чомусь, але добиватися своєї мети такими методами не можна». А симпатії ветерана-афганця з Житомирщини Вадима Романчука останнім часом змінилися.

До цього часу підтримував Майдан. Але в даний час я схиляюся до нашої влади, до якогось компромісу
Вадим Романчук
«Я до цього часу підтримував Майдан. Але в даний час я схиляюся до нашої влади, до якогось компромісу. Бо вже треба навести в країні порядок», – розповідає він.

Від партії до протесту

Політична сила, яка претендувала захищати інтереси ветеранів афганської війни, з’явилася на початку 1993 року. Українська партія справедливості – СВІЧА – брала участь у виборах у складі різних передвиборних блоків, але успіху не мала.

Реально на українській політичній сцені «афганці» з’явилися восени 2011-го. Тоді, протестуючи проти урізання соціальних пільг, ветерани-«афганці» зламали паркан біля Верховної Ради і, прорвавши міліцейське оточення, почали виламувати двері до будівлі парламенту. Побачивши це, деякі народні обранці з остраху навіть познімали депутатські значки. Відтоді про ветеранів-«афганців» заговорили як про політичний фактор. А наступного року ветерани-афганці виявили своє ставлення до глави держави, під час церемонії покладання квітів повернувшись до президента Віктора Януковича спиною.

За умов загострення протистояння між владою та протестувальниками, досвід, який ветерани-«афганці» набули на війни, набуває значної ваги.

Той досвід, який вони мають, безумовно, цінніший за ентузіазм молоді
Олексій Мельник
«Потрібно брати до уваги, що, на відміну від тієї молоді, яка, можливо, просто не знає страху – це люди досить-таки дорослі. І той досвід, який вони мають, безумовно, цінніший за ентузіазм молоді», – оцінює потенціал ветеранів Афганістану експерт з питань безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

Ветеранів поєднує насамперед минуле

На Майдан ветерани-«афганці» організовано вийшли після того, як міліцейський спецпідрозділ «Беркут» жорстоко розігнав мирний протест 30 листопада минулого року. Свою метою вони проголосили охороняти протестувальників від репресій з боку силовиків.

Однак у південно-східних областях представники афганських організацій часто виступають на боці влади.

«Все-таки вони більше мають політичні симпатії залежно від регіону проживання. Це скоріше зріз суспільства, а не якась його окрема частка», – зазначає Олексій Мельник.

За словами експерта, після війни доля ветеранів-«афганців» склалася по-різному: хтось став успішним бізнесменом, а хтось – простим роботягою. Зараз їх поєднує насамперед минуле, а не сьогодення.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG