Доступність посилання

ТОП новини

ЄС з’ясовує, що чекає Україну попереду


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Брюссель – Що чекає Україну попереду? Яку роль Європейський союз має відігравати у владнанні глибокої політично-економічної кризи в цій країні? Що потрібне для змін та компромісів конфліктуючих сторін в суспільстві? У Брюсселі робляться спроби знайти відповіді на ці й інші питання та спрогнозувати сценарії можливого розвитку подій на цей та наступні роки.

Якщо в Україні люди борються за свободу й права під європейськими прапорами, то як повинен діяти Євросоюз? Адже він є для більшості українців символом демократії, законності та поваги до людської гідності. об’єднана Європа якраз і була створена, щоб принести континентові мир та стабільність.

Тим часом, європейська дипломатія нині зосереджена на трьох аспектах. Перший – зниження напруги через звільнення адмінбудинків, припинення безкарності та розслідування всіх видів насильства. Другий – політичний процес через зміни Конституції, реформи виборчої системи та створення нового збалансованого уряду. І останній – не менш важливий пункт – пакет фінансової допомоги для відновлення та реформування української економіки, що опинилася на краю прірви.

Як пояснює директор відділення Росії, «Східного партнерства» та Середньої Азії Європейської служби зовнішньої дії Ґуннар Віґанд, «нам треба якнайкраще використати все, що (ЄС) має у своєму активі, водночас, інші сторони повинні так само скористатися своїми можливостями».

«Треба домогтися того, щоб Україна не сповзла до громадянської війни, не розкололася на частини і щоб ми мали змогу побачити позитивний, стабілізуючий план дій на майбутнє. А потім провести справді вільні та справедливі вибори президента», – заявив дипломат на конференції «Україна у 2014 році – що попереду», організованому Центром європейської політики.

ЄС має скористатися і палицею, і морквиною – Філіпчук

На думку виконавчого директора Міжнародного центру перспективних досліджень Василя Філіпчука, ЄС міг би бути більш рішучим, водночас використовуючи і «палицю», і «морквину», тобто, тиск та заохочення.

«Сказати, що угода про асоціацію – не кінцева мета – це не «морквина». Має бути чітка заява ЄС: у разі нормалізації, Україні буде надана перспектива членства. Я не бачу підстав, чому, з одного боку, не заборонити візи винним у беззаконні, а з іншого – скасувати їх для пересічних громадян. Це був би найпотужніший сигнал суспільству».

Василь Філіпчук додає, що водночас слід погодитися із реальністю: Євросоюзові та міжнародній спільноті буде дешевше фінансово підтримати Україну, яка постала на межі дефолту, ніж допустити, щоб ця катастрофа сталася. «Нестабільність коштуватиме значно дорожче», – застерігає експерт.

Україна потребує мирного рішення й реформ – Брок

Майбутнє України має вирішуватися у Києві, водночас, повинні бути умови, щоб саме люди мали змогу це визначити, переконаний німецький євродепутат, голова комітету із закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок.

«Це не є рішення Брюсселя чи Москви, – каже він. – І слід сказати, що (українці) ще не позбулися торговельних перешкод через всі ці питання, так само, як і використання цін на енергію для політичних цілей. Це є втручання (Росії). Ми ж тільки пропонуємо й у цьому полягає різниця у поведінці. Це слід добре роз’яснювати».

Для уникнення війни в Україні потрібен суто мирний підхід у вирішенні ситуації й, водночас, реформи, пояснює європарламентар, що неодноразово за час протистояння та антиурядових протестів відвідав Україну і мав розмови із владою та опозицією. Однак, каже Ельмар Брок, президент Янукович не йде на реформування, яке дало б змогу отримання міжнародного кредиту, бо це може вдарити по його популярності та призвести до необрання його на наступний президентський термін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG