Доступність посилання

ТОП новини

Всесвітній перепис птахів. Допомогти може кожен


По всьому світу, від Афганістану до Чорногорії, орнітологи взялися за підрахунок. Великий перепис птахів почався у п’ятницю, 14 лютого, підрахунок триватиме чотири дні, а взяти участь у ньому і допомогти вченим можуть люди усіх віків і професій. Зібрані дані дозволять дізнатися, скільки птахів і де саме живе на землі.

Марк Маллальє – завзятий орнітолог із шести років. Тепер він має можливість допомогти пернатим друзям навіть у своїй функції британського дипломата в Афганістані і планує рахувати пташок прямо з вікна посольства.

«Ця кампанія спостереження за птахами дозволить підвищити інтерес до птахів, тваринного світу, збереження навколишнього середовища у ширшому сенсі. Я думаю, що це найбільше мене надихає в цій справі», – зазначає Марк Маллальє.

Проект з підрахунку птахів проводять спільними зусиллями Корнельська лабораторія орнітології й Національне товариство «Одубон» у США та канадська інституція з вивчення птахів. Ідея полягає в тому, щоб залучити громадськість для дослідження птахів.

Кеті Дейл є директором відділу громадянської науки в Національному товаристві Одубон. Вона каже, що зібрані дані допоможуть вченим оцінити зміни, середовище проживання птахів, а також їхню реакцію на захворювання.

«Цей вид інформації, який збиратимуть десятки тисяч добровольців, допомагає нам відстежувати стан популяції птахів у масштабах, які інакше не могли б бути можливими. Наприклад, дані у Північній Америці допомогли нам визначити, чи такі види, як американська ворона, зможуть відродитися після того, як вони постраждали від вірусу Західного Нілу», – зауважила Кеті Дейл.

Внесок у проект є безкоштовним і простим. Учасники повинні вибрати одне або кілька місць, де вони зможуть спостерігати за птахами щонайменше протягом 15 хвилин. Вони мають створити акаунт на обліковому сайті, до якого вони вноситимуть дані про кількість окремих птахів кожного виду, який вони бачать.

Одночасно відбуватиметься і конкурс фотографії. Переможці вбудуть названі на цьому ж сайті.

Під час минулорічного підрахунку були побиті рекорди, бо результати спостереження надійшли зі 111 країн і було підраховано понад 34 з половиною мільйона окремих птахів.

Матеріал підготували Марія Щур та Antoine Blua

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG