Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ підтримує український народ і виступає за мирний діалог


Євромайдан у Відні, 13 лютого 2014 року (фотографії: Lidiia Akryshora)
Євромайдан у Відні, 13 лютого 2014 року (фотографії: Lidiia Akryshora)
У п’ятницю у Відні більшість учасників спеціальних дебатів Парламентської асамблеї ОБСЄ на тему «Про поточну ситуацію в Україні» (із 270 парламентарів із понад 50 країн-членів ОБСЄ) підтримали мирні протести Євромайдану, право українського народу на демократичний вибір. Вони закликали владу Києва до діалогу та недопущення подальшого насильства проти учасників мирних протестів. Від України у дебатах брали участь як представники правлячої Партії регіонів, так і уповноважені від опозиції та Євромайдану. Цього ж дня перед представництвом ОБСЄ у столиці Австрії відбувся пікет українських активістів із вимогами підтримки прав людини в Україні та засудження насильства проти Євромайдану.

До учасників дебатів Парламентської асамблеї ОБСЄ звернулася активістка Євромайдану і відома українська співачка Руслана, котра закликала ОБСЄ допомогти Україні уникнути ескалації насильства, ініціатором якого, на її думку, є влада:.

«Я дійсно весь цей час була на Євромайдані та можу сказати лише те, що бачила на власні очі. Я приїхала сюди сама, за свої кошти, лише для того, щоб сказати, що допомога ОБСЄ дуже потрібна українцям. Ми всі знаємо, що інформацією та ідеологією можна дуже легко маніпулювати, але не можна маніпулювати правдою. Сьогодні створена громадська комісія в Україні, яка почала складати «чорну книгу» про масові порушення прав людини. Останні події свідчать про необхідність вести мову щодо того, що в Україні здійснені злочини проти людяності. Ким є протестуючі в Україні? Це – дуже різні люди, люди різних регіонів країни, різних професій, віку, котрі протестують всюди по Україні, і не просто за євроінтеграцію, а проти агресивних і кривавих дій поліцейської влади», – наголосила Руслана.
Євромайдан у Відні, 13 лютого 2014 року
Євромайдан у Відні, 13 лютого 2014 року

Регіонал Зарубінський лякав ОБСЄ екстремізмом і вимагав не втручатися

Представник Партії регіонів Олег Зарубінський, який брав участь у дебатах Парламентської асамблеї ОБСЄ у Відні, закликав її учасників не ділити на «ангелів» та «демонів» учасників політичного протистояння в Україні. Він також лякав членів ОБСЄ українським екстремізмом і вимагав, щоб ніхто ззовні не диктував Україні того, якою має бути її влада та запевняв, що в Україні самі розберуться в ситуації.

А депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко намагалася яскраво змальовувати багатомільйонну підтримку діючої в Україні влади і звинувачувала Євромайдан у катуванні представників української міліції та закликала не вірити лише учасникам протестів на Євромайдані, а прислухатися й до думки «багатьох мільйонів українців».
Євромайдан у Відні, 13 лютого 2014 року
Євромайдан у Відні, 13 лютого 2014 року

«У будь-який момент ситуація може вийти з-під контролю»

Представник опозиції від партії «Батьківщина» Микола Катеринчук закликав під час дебатів Парламентської асамблеї ОБСЄ до міжнародного посередництва у врегулюванні української кризи.

«Переговорний процес, який розпочався в Україні лише після загибелі 6 учасників протестів та після 300 заарештованих виглядає в очах Євромайдану та опозиції як затягування часу і як спроби влади залишити все так, як було, не помічаючи радикалізації протестуючих. У будь-який момент ситуація може вийти з-під контролю… Люди на вулицях стомилися чекати виконання їхніх вимог. В опозиції практично немає впливу на переговорний процес. Оскільки в парламенті ми у меншості, суди і міліція, армія, вся силова машина працює на владу. І це дає впевненість владі, що можна не поспішаючи вирішувати політичний конфлікт, не йдучи на поступки опозиції. Від імені опозиції і Євромайдану я уповноважений заявити про те, що влада не здатна, не вдаючись до насилля стосовно протестувальників, і в переговорному процесі вирішення політичного конфлікту. Тому ми вважаємо необхідною участь міжнародних посередників у врегулюванні конфлікту в Україні», – зазначив Катеринчук .
Євромайдан у Відні, 13 лютого 2014 року
Євромайдан у Відні, 13 лютого 2014 року

Учасники дебатів закликали до активної участі ОБСЄ в Україні

Більшість учасників дебатів (від Німеччини, Чехії, Італії, Іспанії, Греції, Грузії, країн Балтії, Канади) виступили на підтримку прав мирних протестів українців та їхнього права демократичного вибору щодо розвитку свої країни. Вони також закликали до активної участі ОБСЄ в Україні з метою недопущення ескалації насильства.

Представниця Португалії Адао Сильва навіть запропонувала ОБСЄ направити до України, «Євромайдан котрої перебуває у центрі Європи», спеціальний підрозділ для моніторингу ситуації.

Бранко Крівокапіч, президент Парламентської асамблеї ОБСЄ, запропонував учасникам дебатів розробити конкретні пропозиції щодо прямої допомоги у подоланні української кризи. Він також закликав у своїй заяві у підсумку дебатів, щоб українська влада дослухалася до порад ОБСЄ щодо дотримання прав мирних зібрань, свободи слова і захисту журналістів. Він також звернувся до влади України з вимогою негайно розслідувати причини та винуватців загибелі учасників протестів і покарати винних у насиллі над протестувальниками. Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ також закликав всіх учасників конфлікту в Україні до мирного діалогу.

Повне відео цих дебатів «Про поточну ситуацію в Україні» можна подивитися на сайті ОБСЄ.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG