Доступність посилання

ТОП новини

«Повстання мільйонів мусить мати юридичне оформлення» – Сверстюк


Київ – Новий суспільний договір у формі Національного акту свободи пропонують Україні відомі суспільні діячі, що увійшли до ініціативної групи «Першого грудня». Вони передали його текст спікеру Верховної Ради Володимиру Рибаку. Представники групи переконані, що цей акт міг би стати політико-правовим нормативним документом, який би регулював відносини в Україні до появи нової редакції Конституції. Поміж іншого, в акті йдеться про формування деполітизованого уряду національної довіри та Ради народної довіри, котра б представляла громадськість.
Євген Сверстюк
Євген Сверстюк

Один із членів групи «Першого грудня» філософ, колишній дисидент і політв’язень Євген Сверстюк вважає, що Національний акт свободи матиме історичне значення. Над ним працювали два останні буремні місяці, залучали до роботи юристів і пропонують Верховній Раді його ухвалити як офіційний документ. Наразі текст Акту лежить на столі в спікера Володимира Рибака, його мають розглянути всі парламентські фракції.

«Народне повстання, повстання мільйонів мусіло мати якесь офіційне, юридичне, ідеологічне оформлення. Проголошено Національний акт свободи, який мав би бути ухвалений в парламенті. Для багатьох там він є осоружним, для багатьох є очікуваним. У всякому разі це не є стіна, яку важко пробити», – заявив Євген Сверстюк.

У парламенті не можуть знайти консенсусу, тому ми пропонуємо цей Акт – Брюховецький

Почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Брюховецький переконаний у тому, що такий акт може компенсувати неспроможність парламентських сил дійти консенсусу.

В парламенті не можуть знайти консенсусу, як вивести країну з того хаосу, в який його закинула влада
В’ячеслав Брюховецький
«Це справді документ для історії України виняткової важливості й таким самим є у поточній ситуації. Склалися дуже тривожні обставини в самому парламенті, де не можуть знайти консенсусу щодо того, як вивести країну з того хаосу, в який його закинула влада», – вважає В’ячеслав Брюховецький.

Професор, доктор філософських наук Олексій Панич брав безпосередню участь у розробці тексту Акту. Він пояснює, що група «Першого грудня» пропонує для виходу з кризи зробити ставку на створення деполітизованого уряду народної довіри та Ради народної довіри. Остання має представляти громадськість і тісно співпрацювати з Кабміном та іншими органами влади, мати доступ до них. Крім того, Рада народної довіри мала б щомісяця звітувати в парламенті, і з нею мали б узгоджувати кандидатури на посади міністра внутрішніх справ, міністра оборони, голови СБУ, генерального прокурора України.

Володимир Олійник
Володимир Олійник
Щоб сформувати аполітичний уряд, бракує людей – Олійник

Депутат-регіонал Володимир Олійник підтримує ідею Національного акту свободи й вважає, що вона є суголосною ініціативі президента Віктора Януковича з проведення дня національного примирення 9 березня. Але коли справа доходить до деталей і конкретних принципових моментів, то критикує авторів Акту за те, що ставлять нереалістичне завдання сформувати аполітичний уряд. За словами Олійника, в країні немає для нього достатньо кадрів.

«Було б добре, аби члени цієї поважної громадської організації, цієї ініціативи, назвали прізвища кандидатів до такого уряду. Знайдеться дуже мало, дуже мало людей, які б були аполітичними й мали досвід державного управління», – зауважив депутат-регіонал.

Тим часом В’ячеслав Брюховецький наголосив на тому, що до Ради народної довіри могли б увійти й представники так званого «антимайдану». Головна умова – налаштованість на конструктивну роботу в ім’я виведення країни з кризи.

Ініціативна група «Першого грудня» була створена у двадцяту річницю референдуму за незалежність України. До неї увійшли представники інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Своєю метою група визначила встановлення нових правил гри в країні.

Із текстом Національної акту свободи можна ознайомитися на сайті ініціативної групи «Першого грудня».
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG