Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко: з Януковичем можна говорити тільки про умови відставки


Колишня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила в оприлюдненому сьогодні інтерв’ю, що єдиною темою для переговорів із президентом Віктором Януковичем є «умови його відходу з влади та гарантії захисту його «Сім'ї».

«Я готова бути учасником цих переговорів», – заявила Тимошенко в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня. Україна», частини якого вже оприлюднені на сайті видання DT.UA.

«Враховуючи максималізм Януковича у прагненні володіти країною, враховуючи рівень монополізації влади, яка сконцентрована в його руках, простір для компромісу може з’явитися лише під впливом трьох чинників: сили народного повстання, реальності дієвих міжнародних санкцій і міжнародних антикорупційних розслідувань проти «Сім’ї» або знаходження форми звернення в Міжнародний кримінальний суд без ратифікації Римського статуту», – мовиться в тексті інтерв’ю.

За словами Тимошенко, для активізації кожного з цих напрямків опозиція разом із Майданом повинна створити групи високої ефективності і прямої дії, які б працювали, зокрема, у Брюсселі й Вашингтоні й діяти у площині всіх трьох факторів одночасно. «І коли Янукович дозріє до початку реальних переговорів, їх треба почати і швидко завершити», – вважає колишня прем’єр.

Але, додає вона, Янукович уже не має свободи ухвалювати самостійні рішення в переговорах із опозицією: «Після відмови від підписання угоди з ЄС, ухвалення політичної ціни на газ та отримання першого фінансового траншу від Росії він втратив суб’єктність у переговорах із міжнародним співтовариством і власним народом. І його остання поїздка в Сочі це чітко доводить».

«Тому, коли опозиція і лідери західного світу ведуть переговори з Януковичем, вони повинні розуміти що насправді ведуть переговори з Володимиром Путіним через не дуже кваліфікованого посередника», – вважає Тимошенко.

«Чи готові опозиція і Євромайдан почати українські переговори в такому форматі? Думаю, не зовсім. Треба не легалізувати цей неприйнятний переговорний ланцюг, а прибирати законним шляхом президента України, який більше не ухвалює самостійних політичних рішень високого рівня», – заявила Юлія Тимошенко в інтерв’ю.
XS
SM
MD
LG