Доступність посилання

ТОП новини

Народні ради: народовладдя чи «протиправні утворення»?


Київ – Народні ради, утворені у 18 областях України, є «законними колегіальними органами й представляють інтереси народу», запевняють депутати місцевих рад та активісти Майдану. Завдання цих Рад – контролювати владу, вважає народний депутат п’ятьох парламентських скликань Тарас Стецьків. Натомість суди в областях визнають Народні ради «протиправними утвореннями».

Народні ради, утворені у західних, центральних та північних областях України після «законів 16 січня» та подій на вулиці Грушевського, зараз намагаються довести, що вони справді існують. Проводяться зібрання, тривають обговорення, але поки важко говорити про реальні кроки.

Активісти Майдану критикують представників місцевих опозиційних партійних осередків за бездіяльність, а представники політичних партій натомість пояснюють паузу необхідністю «узгодити позиції».

Народні Ради мають контролювати владу – Стецьків

Якщо народ не довіряє владі, то необхідно витворювати нові органи управління та захисту прав людей, контролювати державні інституції й поступово перебирати на себе їхні повноваження. Так було у багатьох суспільствах, які змінювали правила співжиття, наголошує один із командирів Майдану-2004 Тарас Стецьків.

За його словами, якщо незадоволення народу виливається у революцію, то саме революція творить нові органи управління. Так і в Україні, 22 січня на Майдані у Києві, проголосили створення Народної ради як альтернативного Верховній Раді України колегіального органу влади.

«Зараз вкрай необхідно, щоб Народні ради створили свої виконкоми й почали працювати. Кожен день бездіяльності лише посилює кризу. Народні ради, опираючись на п’яту статтю Конституції, мають діяти як паралельні органи влади, перебираючи на себе контрольні функції», – сказав в ефірі Радіо Свобода Тарас Стецьків.

Народні ради мають здійснювати контрольні функції – Стецьків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:26 0:00

13.02.2014
Що контролює Народна рада Сумщини?

Поки альтернативна рада лише формується, її уже активно критикують далі
13.02.2014
Дві Народні ради – народовладдя по-прикарпатськи

Івано-Франківський окружний адмінсуд розглядає справу за рішенням облради про створення Народної ради як міжфракційного об’єднання далі
31.01.2014
Рівненщина: парад Народних рад

На Рівненщині – видимість двовладдя далі
24.01.2014
Хмельницька облрада ухвалила рішення, запропоноване Народною радою


Народ витворює «протиправні утворення»?

Місцеві суди в усіх областях, де були утворені Народні ради, визнали ці органи народовладдя «протиправними утвореннями».

«Дії всіх зазначених рішень органів місцевого самоврядування щодо так званих Народних рад і підрозділів народної самооборони, за заявами прокурорів, зупинені за рішенням судів», – повідомила 12 лютого начальник головного управління захисту прав і свобод громадян Генпрокуратури України Ірина Зарубинська.

Усього ж в Україні з 16 січня суди, за понад 100 позовами прокурорів, зупинили дію понад 260 рішень органів місцевого самоврядування, ухвалених на підставі рішень Народних рад.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG