Доступність посилання

ТОП новини

У роботу Верховної Ради корективи може внести вулиця


Київ – Кандидатуру нового глави уряду президент невдовзі внесе на розгляд Верховної Ради, заявляє спікер Володимир Рибак. Імовірно, що парламент також зможе розглянути кандидатуру прем’єр-міністра і дати згоду на його призначення вже цього тижня. Між тим, голосів для конституційних змін у парламенті нібито немає.

У фракціях кандидатів на посади прем’єра ще не обговорювали. За словами голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, доки президент не вніс кандидатуру, то й обговорювати ймовірних претендентів потреби немає. Депутат-регіонал Вадим Колесніченко не виключає, що їхня фракція розглядатиме це питання на засіданні, яке відбудеться вранці 18 лютого.

«Внесе президент на посаду прем’єра когось – будемо спілкуватися», – зауважив він.

Шанси Арбузова не стопроцентні, але достатні – український експерт

В опозиційних фракціях кажуть, що кандидатуру майбутнього прем’єр-міністра з ними не обговорювали.

«Єдина пропозиція, яка поступала – Яценюку обійняти посаду прем’єра. Інших консультацій не було», – каже заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

Утім, голосів депутатів-регіоналів та частини позафракційних вистачить для того, щоби дати згоду на призначення нового глави уряду. На думку політолога Вадима Карасьова, такою кандидатурою може бути виконувач обов’язків прем’єра Сергій Арбузов.

«Шанси не стопроцентні, але достатні для того, щоб він був проголосований. Очевидно, якусь «цукерку» фракції Партії регіонів дадуть, щоб не було збоїв при голосуванні – якийсь невеликий вплив на формування уряду. Опозиція не заважатиме голосувати, бо їй вигідно формування уряду Януковича, щоб потім перекласти на нього усю відповідальність», – каже Вадим Карасьов.

Ви з таким прем’єром ситуацію втримаєте? – російський експерт про Арбузова

Подальша діяльність наступного уряду залежить у значній мірі від того, чи вдасться домовитися про відновлення російського кредитування. Російський політичний експерт Євген Мінченко вважає, що принциповим для подальшого кредитування є не прізвище майбутнього глави українського уряду. А виконання досягнутих раніше українсько-російських домовленостей. Разом з цим російський експерт наголошує, що співпрацювати із Андрієм Клюєвим чи Юрієм Бойком як прем’єром було би простіше, а кандидатура Сергія Арбузова – більш проблемна.

Арбузов асоціюється із «Сім’єю» Януковича. В «Сім’ї» надто великі апетити
Євген Мінченко
«Арбузов все-таки асоціюється із «Сім’єю» Януковича. Ну, Арбузов так Арбузов – але тут питання політичної стійкості. Росію жоден Арбузов не лякає, але наскільки він прийнятний для українського бізнесу? Адже ні для кого не секрет, що фінансування олігархами Майдану у значній мірі зумовлене тим, що в «Сім’ї» Януковича надто великі апетити. Ви з таким прем’єром ситуацію втримаєте? Якщо втримаєте, то жодних проблем», – зауважив у розмові з Радіо Свобода Євген Мінченко.

Між тим, у парламенті не досягли згоди щодо конституційних змін. Регіонали й комуністи й надалі відмовляються голосувати за повернення до Конституції 2004 року, а спікер Володимир Рибак навіть не реєструє запропонований опозицією Акт про відновлення конституційного ладу. За його словами, «нема такого поняття в регламенті».

Відтак питання врегулювання політичної кризи залишається відкритим. Тож, депутати від різних фракцій припускають, що вулиця може внести свої корективи в роботу парламенту. Між тим, лідери опозиції та громадські активісти закликали своїх прихильників прийти 18 лютого з самого ранку до Верховної Ради із вимогою відновити дію Конституції 2004 року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG