Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ і НАТО закликають проти насильства і за діалог в Україні


Чинний голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Швейцарії Дідьє Буркгальтер заявив, що вражений новим насильством і кровопролиттям у Києві і сумує з приводу цих подій, що викликають глибоке занепокоєння.

Як мовиться в повідомленні ОБСЄ, він обговорив становище в Україні з виконувачем обов’язків голови МЗС Леонідом Кожарою й закликав і владу, і опозицію до діалогу.

При цьому Буркгальтер вкотре запропонував допомогу ОБСЄ в посередництві, щоб полегшити такий діалог. «Усі сторони повинні визнати, що політичні переговори – єдиний шлях вирішення кризи», – наголосив чинний голова ОБСЄ.

Так само і в Північноатлантичному союзі його генеральний секретар Андерс Фоґ Расмуссен висловив сьогодні глибоке занепокоєння поверненням насильства в Україні і повідомленнями про загиблих у Києві.

У короткій заяві з цього приводу генсекретар НАТО закликав усі сторони утримуватися від насильства і негайно відновити діалог, зокрема, шляхом парламентського процесу.

Зі схожими закликами вже виступали представники ЄС чи США.

У понеділок в Києві мирна хода демонстрантів до Верховної Ради з вимогами відновити чинність Конституції в редакції 2004 року наразилася на відсіч силовиків, які перейшли в наступ і витиснули демонстрантів до майдану Незалежності. У сутичках, у які переросла хода, загинули на цей час, як виглядає, не менш як п’ять демонстрантів і двоє працівників МВС, сотні поранені. Служба безпеки України і Міністерство внутрішніх справ виступили зі спільним ультиматумом, погрозивши вжити всіх заходів для «наведення порядку». Генпрокурор Віктор Пшонка поклав відповідальність за події в Києві на опозицію і заявив, що ніхто з учасників і організаторів протестів не уникне відповідальності за сьогоднішні події. Опозиційні діячі заявляють, що спроби домовитися з керівництвом Верховної Ради про початок засідання і розгляд повернення Конституції-2004 були марні. Парламент не зібрався сьогодні і, за словами спікера, не збереться на сесію і завтра.
XS
SM
MD
LG