Доступність посилання

ТОП новини

Хто зацікавлений у протистоянні в Україні (огляд преси)


Київ – Україна ще не занурювалася так глибоко в кризу, як це відбулося зараз, переконує дописувач газети «День». Упродовж 23 років незалежності були різні протистояння, майдани, сутички, але щоб ситуація дійшла до того, коли відлік пішов на десятки людських життів з обох боків, – такого ще не було. Якщо раніше українці могли бачити криваві кадри померлих по телевізору чи в інтернеті десь у гарячих точках світу, то сьогодні це відбувається в самісінькому центрі столиці. Чому це стало можливим? Автор статті вважає, що причина – серія помилок українських політиків та їхнє послідовне втілення, плюс іноземні сценарії. З кожним разом порядок денний все більше диктує – сила. Всі переговори, які проводилися з опозицією чи так звані круглі столи, або не давали результату, або були елементом затягування часу. Кому вигідна ескалація ситуації в Україні? До кого збирався звернутися кримський парламент за захистом прав автономії? МЗС якої країни називає те, що відбувається в Україні, погромами, а протестувальників – екстремістами і фашистами? Відповідь – Росія. Про це наголошується в статті «Хто має відповісти?».

Спровокована кривава трагедія як мінімум повинна означати люстрацію і для влади, і для опозиції, переконаний експерт газети «День». Він вважає, що найбільша перепона для того, щоб повернути події в ненасильницьке русло, – це те, що влада неадекватно оцінює ситуацію. Адже йдеться не про сотні радикалів, а про мільйони людей. Силовий варіант не буде мати жодного результату. Дуже складно почати з чистого аркуша, але варто на чомусь зупинитися, зафіксувати позицію і не продовжувати ескалацію. Це було б початком переговорів. А далі варто залучати міжнародне посередництво. Тому, що поки Україна сама не може урегулювати кризу, переконаний експерт.

Дипломати і західні лідери тиснуть на українську владу, констатує «Комерсант Україна». Іноземні дипломати відмовилися прийняти версію Леоніда Кожари про чисті наміри влади. Для Євросоюзу події вівторка і зовсім стали переломним моментом у виборі політики щодо України. Досі країнам-членам ЄС не вдавалося досягти консенсусу в питанні застосування санкцій щодо України: цьому перешкоджало, зокрема, небажання Німеччині застосовувати крайні заходи впливу. Після бесіди з Януковичем пані Меркель змінила позицію, і тепер вважає, що Європа повинна обговорити адресні санкції щодо відповідальних осіб. Стаття називається – «Всесвітнє врегулювання».

Київ у транспортному шоці: в'їзди до міста охороняють автоматники, метро не працює через терористичну загрозу. Коли закінчиться транспортний апокаліпсис – невідомо. У повідомленнях майже всіх офіційних структур кінцевим терміном є «стабілізація ситуації в Києві». В інтернеті кияни не могли стримати обурення: на яких підставах взагалі було припинено курсування поїздів метро уже більш ніж на добу. З'ясовували це і журналісти газети «Голос України».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG