Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська: вогонь правоохоронців на ураження порушує міжнародні стандарти


Валерія Лутковська, архівне фото
Валерія Лутковська, архівне фото
Жоден міжнародний стандарт не дозволяє правоохоронцям вести вогонь на ураження для припинення масових заворушень, заявила сьогодні уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

«Навпаки, міжнародні документи закликають до мінімізації шкоди внаслідок застосування сили. Інакше такі дії є злочином… Будувати державу на людській крові не можна», – наголошено в її заяві.

За її словами, є інформація про загибель близько 50 людей, а можливо, і значно більшого числа.

Лутковська закликала негайно припинити кровопролиття на вулицях Києва та міст України задля збереження людських життів. «Ніколи не пізно зупинити стрілянину, щоб зберегти людські життя і людські долі», – заявила вона.

За її словами, «у будь-якому випадку будь-який конфлікт має бути вирішений за столом переговорів, мирним шляхом – шляхом політичного компромісу, взаємних справжніх кроків сторін назустріч одна одній».

Сьогодні зранку в Києві поновилося насильство, працівники силових структур почали широко застосовувати проти демонстрантів бойову вогнепальну зброю, що призвело до багатьох жертв, у першу чергу серед учасників протестів. Тільки вдень в. о. міністра внутрішніх справ Віталій Захарченко підтвердив, що віддав наказ про це. Зранку в МВС і в адміністрації президента стверджували, що у правоохоронців бойової зброї немає, а її використовували тільки демонстранти.
XS
SM
MD
LG