Доступність посилання

ТОП новини

Загибель людей. «Бандформуваннями є «Беркут» і тітушки» – військовий експерт


Київ – Перемир’я, оголошене опозицією та МВС, не зупинили протистояння. Лише 20 лютого після його оголошення від снайперських куль великого калібру загинули близько 30 людей, кажуть очільники Майдану. МВС говорить про 9 загиблих бійців. Військові експерти відкидають поширену в російських медіа інформацію, що повстанці стріляють по своїх. Вони натомість припускають, що снайпери могли прибути з Росії, або бути працівниками СБУ, яке днями анонсувало антитерористичну операцію проти активістів Майдану.

Від 70 до 100 протестувальників загинули за останні дні протистояння в центрі Києва, повідомив Радіо Свобода депутат від «Батьківщини», комендант Майдану Степан Кубів. За його словами, більшість загинула від рук снайперів.

Шукаємо тих, хто вбивав та вбиває, тітушок та «яструбів» нелюдів, бо військовими я не можу їх назвати
Степан Кубів
«30 осіб загинули сьогодні, кількасот – поранені. 67 тіл відвозимо на судово-медичну експертизу, їх відвозять від готелю «Україна» та Михайлівського собору. Ми розпочали операції, які ведуть групи розшуку за межами Майдану. Шукаємо тих, хто вбивав та вбиває, тітушок та «яструбів» нелюдів, бо військовими я не можу їх назвати», – розповів депутат.

Координатор медичної допомоги на Майдані професор Ольга Богомолець розповідає, що найчастіші поранення – кульові, в голову та шию.
Медики масово виносять із поля бою загиблих і тяжко поранених
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Після розмови Радіо Свобода з комендантом протестувальників, ще двоє з них загинули на Майдані. За словами депутата від «Батьківщини» Олександра Бригинця, який був свідком, стріляли з одного з вікон готелю «Україна».

Між тим в.о. міністра внутрішніх справ Віталій Захарченко заявив, що правоохоронці до сьогодні не застосовували бойової зброї, однак через порушення перемир’я з боку протестувальників він дав на це дозвіл.

«Бандформуваннями нині є «Беркут» і тітушки» – військовий експерт

Радіо Свобода має журналістське відео, як під час ранкового відступу «Беркута» та внутрішніх військ із Майдану група бійців у професійних обладунках відстрілювала протестувальників із автоматів Калашникова. В МВС офіційно заявляють, що ці бійці – переодягнені протестувальники. Мовляв тому, що стоять не лавою, а довільно, що не прикриваються щитами, як працівники МВС, що озброєні знятими з використання рушницями, які нібито викрали на складах Західної України і мають на руках жовті пов’язки, які використовує «Правий сектор». Ці пояснення передрукували російські медіа.


Така аргументація не тримається купи, вважає військовий експерт центру Разумкова Микола Сунгуровський.

Це терористична операція, бандформуваннями нині є «Беркут» і тітушки
Микола Сунгуровський
«Вони діяли на передовій «Беркута». Якщо це провокатори – що вони так робили? Зброя в них сучасна, і вона перебуває на озброєнні. Коли на сцені Євромайдану показали знайдений поруч відрізаний шеврон російських військових, я став схилятися до думки, що снайпери прибули з Росії. Протестувальники в жодному разі не стрілятимуть по своїх, це безглуздо. Мені ріже слух термін, який всі бездумно вживають – антитерористична операція. Це терористична операція, адже бандформуваннями нині є «Беркут» і тітушки» – обурюється військовий експерт.

Тим часом користувачі соцмереж повідомляють, що мовляв російські снайпери поселилися в готелі Україна біля Майдану. Інші повідомлення – говорять про те, що снайперами може бути підрозділ «Альфа» СБУ. Вчора оприлюднили у соцмережах відео з відеофіксатора «Швидкої допомоги», де з машини виходять бійці з нашивками СБУ з такими ж обладунками та зброєю.

Між тим, у сутичках люди гинуть і за межами столиці, коли селяни блокують транспорт з військовими й тітушками на під’їздах до Києва. Цієї ночі один із автомобілів на смерть переїхав активіста в Черкаській області, одного з тих, хто зупиняв транспорт із бійцями.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG