Доступність посилання

ТОП новини

Росія відкладає другий транш кредиту Україні


Антон Сілуанов
Антон Сілуанов
Росія відклала надання Україні другого траншу своєї фінансової допомоги обсягом у два мільярди доларів США, заявив сьогодні міністр фінансів Росії Антон Сілуанов.

Як сказав він в інтерв’ю агентству Bloomberg, «існує багато питань щодо того, як будуть використані ці кошти і яким чином їх потім будуть повертати».

За його словами, рішення Росії ухвалене через «несподіване й різке наростання напруженості» в Україні, і тепер «важливо зачекати, доки становище не з’ясується й не стабілізується».

Агентство зазначило, що інтерв’ю відбулося до того, як стало відомо, що в Києві влада й опозиція підписали сьогодні домовленість про вихід із протистояння.

Коли саме Росія ухвалила своє рішення, не відомо.

Іще вчора Ірландська фондова біржа повідомила, що Міністерство фінансів України відмовилося від випуску єврооблігацій на суму майже у два мільярди доларів, які й мала викупити Росія. Ця біржа реєструє єврооблігації України, які викуповує Росія, таким чином фактично надаючи Україні кредит.

Позавчора ця біржа оголошувала, що скасувала здійснену було напередодні реєстрацію єврооблігацій України на суму майже у 2 мільярди доларів як помилкову.

Якраз 17 лютого, в день тієї першої «помилкової» реєстрації другого випуску, Антон Сілуанов заявляв, що Росія вже цього тижня викупить в України другий транш її єврооблігацій. 18 лютого в Києві спалахнули нові сутички, в яких загинули десятки людей.

Викуп українських єврооблігацій став формою комерційного кредиту на загальну суму у 15 мільярдів доларів, що його Москва погодилася надати Києву за українсько-російськими домовленостями, досягненими в середині грудня. Перший транш, який Росія викупила ще наприкінці грудня, склав три мільярди доларів. Уряд України пустив кошти першого траншу на соціальні виплати і заявив тоді, що сподівається отримати подальші кошти на початку цього року. Але після відставки уряду Миколи Азарова Росія вже заявляла наприкінці минулого місяця, що зачекає з подальшим викупом українських єврооблігацій. Зокрема, Москва непокоїлася, що новий уряд у Києві може «змінити пріоритети».
XS
SM
MD
LG