Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче від України референдуму, від ЄС «засудження радикалів»


Такі доленосні для України процеси, як конституційна реформа, мають здійснюватися з повним залученням політичних сил і регіонів, а проект такої реформи має бути винесений на всенародний референдум, офіційно заявило сьогодні Міністерство закордонних справ Росії.

Крім того, мовиться в коментарі російського МЗС, той факт, що на переговорах про угоду між владою й опозицією щодо врегулювання кризи в Україні російський посередник Володимир Лукін не поставив підпису на засвідчення цієї угоди, не означає, що Росія не зацікавлена в пошуках компромісів для України.

А міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у розмові з верховним представником ЄС із закордонних справ Катрін Аштон «рішуче засудив дії радикалів, на яких лежить основна відповідальність за насильство і людські жертви», і закликав і Євросоюз і його членів «чітко висловити неприйняття цих дій», повідомила прес-служба МЗС у Москві.

У Києві сьогодні президент Віктор Янукович і лідери трьох опозиційних фракцій українського парламенту, Віталій Кличко, Арсеній Яценюк і Олег Тягнибок, підписали угоду між владою та опозицією про врегулювання кризи в Україні. На виконання цієї угоди Верховна Рада, зокрема, вже ухвалила конституційною більшістю, з участю депутатів від усіх парламентських політичних сил і регіонів, закон, який передбачає повернення Конституції в редакції 2004 року.

Росія стоїть на позиції підтримки влади президента Януковича і засуджує демонстрантів проти неї, називаючи їх останнім часом, у дні силового протистояння, радикалами, екстремістами чи терористами. Захід натомість, різко критикуючи насильство з обох сторін, складає відповідальність за нього саме на владу України.

Коли 2010 року Конституція України була змінена рішенням Конституційного суду, в обхід Верховної Ради, яка єдина має повноваження змінювати Основний закон, і тим були значно розширені повноваження президента Януковича, Росія не мала проти цього застережень.
XS
SM
MD
LG