Доступність посилання

ТОП новини

Парламент проголосував за «антикризові» закони


Київ – Парламент проголосував у п’ятницю за повернення Конституції 2004 року, яка обмежує повноваження президента, за звільнення колишнього прем’єра Юлії Тимошенко та позбавлення повноважень виконувача обов’язків міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Проте, ці та інші рішення мають набути чинності впродовж двох діб. Регіонали, які підтримали ці закони і постанови, наголошують, що перевибори президента можуть відбутися не раніше грудня цього року. Натомість експерти припускають, що за цей час Віктор Янукович навряд чи зможе поновити свої повноваження.

Опівдні тисячі бійців внутрішніх військ та «Беркута» залишили урядовий квартал: поспіхом, стоячи в автобусах, покинувши частину своїх речей на площі перед Верховною Радою. Перед тим народні депутати від опозиції прочитали бійцям внутрішніх військ текст постанови про припинення вогню, в якій парламент зобов’язав усіх силовиків виїхати зі столиці в місця базування.

Віце-спікер Руслан Кошулинський під час засідання парламенту кілька разів зачитував заяви депутатів, які вийшли з фракції Партії регіонів. До вечора таких стало 28.

Повернення Конституції 2004 року, яка зменшує повноваження президента, передбачає підписана у п’ятницю угода про подолання політичної кризи між лідерами української опозиції та президентом Віктором Януковичем. Надвечір, після великої перерви в засіданні, Верховна Рада ухвалила закон про відновлення Конституції 2004 року. За голосували 386 депутатів, тобто майже всі присутні в залі колишні та нинішні регіонали, позафракційні та опозиціонери.

Голосували за процедурою, яка не передбачає обговорення та рішення профільного комітету. Але перед цим лідер фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк пояснив, що за новою-старою Конституцією, права президента формувати уряд і впливати на силовиків переходять до парламенту.

Це лише перший крок до відновлення права та справедливості в нашій країні
Арсеній Яценюк
«Це лише перший крок до відновлення права та справедливості в нашій країні. Нам треба багато ще зробити для того, щоб відбудувати Україну, і притягнути до відповідальності кожного, хто віддавав незаконні накази, хто вбивав та знущався з людей. Тому прошу вас, колеги, конституційною більшістю голосів скасувати диктаторські повноваження Януковича і зробити перший крок для збереження України й боротьби за її майбутнє», – звернувся до депутатів Яценюк.

Ухвалений закон депутати зустріли оплесками і почали виконувати гімн України.

Однак це не було єдиним важливим рішенням парламенту сьогодні.
Внутрішні війська поспіхом їдуть з Києва
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Декриміналізувати протестувальників і Тимошенко

Переважною більшістю голосів депутати ухвалили закон про недопущення кримінального переслідування активістів Майдану, який зокрема передбачає заборону відкривати справи за дії протестувальників і в майбутньому. Окрім того, депутати постановили надати державну допомогу постраждалим протестувальникам та родинам загиблих, а також – переважною більшістю – проголосували за позбавлення повноважень виконувача обов’язків керівника МВС Віталія Захарченка та декриміналізацію статей, за які засудили зокрема колишнього прем’єра Юлію Тимошенко. Щоправда, два останні рішення набудуть чинності лише разом із законом про поновлення Конституції 2004 року, які Віктор Янукович зобов’язався підписати упродовж 48 годин. Бо лише тоді парламент отримає повноваження знімати з посад міністрів, пояснив на засіданні Верховної Ради спікер Володимир Рибак.

«Постанова щодо звільнення Захарченка почне діяти після набуття чинності конституції 2004 року», – уточнив спікер.

Прикметно, що за звільнення Юлії Тимошенко голосували й більшість із присутніх у залі регіоналів. Проте член цієї фракції Ганна Герман взяла слово й зауважила, що підтримає це рішення, але хотіла би, щоб його виносила на розгляд Інна Богословська.

Лідери опозиції в розмові з журналістами наголошують, що це вагомий, однак лише перший крок до стабілізації ситуації в Україні. Однак не всі поділяють загальну ейфорію. Депутат від «Батьківщини» керівник самооборони Майдану Андрій Парубій наголосив, що вимогою Майдану залишається якнайшвидша відставка Януковича та позачергові вибори. Зі свого боку, регіонал Сергій Тігіпко зауважив, що позачергові вибори можна провести лише через три місяці після ухвалення нового закону про вибори, тобто у грудні, як і запропонував сам президент.

Проте, виключено, що він не зможе скористатися цим часом, щоб відновити свої позиції, прогнозує політтехнолог Тарас Березовець.

Нині руйнуються всі підвалини влади, Партії регіонів та силових структур
Тарас Березовець
«Події на Майдані й довкола нього не дають Януковичу відіграти ситуацію назад. Бо нині руйнуються всі підвалини влади, Партії регіонів та силових структур. Янукович виграв час – але чи зможе він цим скористатися, якщо останні рішення Верховної Ради можуть звільнити Юлію Тимошенко».

За словами політолога, якщо Тимошенко очолить опозицію, то шанси чинного президента втриматися на посаді до грудня є мізерними.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG