Доступність посилання

ТОП новини

Уряд не варто формувати в одному кабінеті – депутат Стець


Київ ­25 лютого мають сформувати коаліційний уряд України. Про це під час погоджувальної ради заявив виконувач обов’язків президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов. Поки народні депутати-колишні опозиціонери ділять портфелі, деякі експерти наполягають на необхідності формування кабінету технократів, без участі відомих політиків. А самі парламентарі, не називаючи кандидатів на посади міністрів, констатують, що без народних обранців новий уряд не обійдеться.

Преса переповнена витоками із «джерел» стосовно того, хто стане господарями кабінетів у новому уряді. Називають різні прізвища, деякі кандидатури викликають гострі дискусії у соцмережах. Зокрема, народного депутата від ВО «Свобода» Ірину Фаріон сватають на посаду міністра освіти, а іншого парламентаря від цієї партії Богдана Бенюка – на посаду міністра культури.

Щоправда сам Богдан Бенюк у коментарі Радіо Свобода заперечив таку інформацію. Він наголосив, що не має бажання працювати в новому уряді й взагалі свободівцям немає чого там робити – варто зосередитись на законотворчій роботі у Верховній Раді. При цьому Богдан Бенюк уточнив, що це його особиста думка, а не позиція всієї фракції ВО «Свобода».

Щодо участі в уряді… Не треба туди лізти
Богдан Бенюк
«Ні, ні… Ви розумієте, через інтернет таку беліберду пишуть, не варто вірити цьому всьому. А щодо участі в уряді… Не треба туди лізти», – зазначив Богдан Бенюк.

Уряд із депутатами безперспективний?

Зі свого боку, економіст Володимир Лановий зауважив Радіо Свобода, що у нового уряду, складеного з нинішніх депутатів, перспектив немає. Україні в її нинішньому жалюгідному економічному стані потрібні міністри-фахівці, технарі, а не політики, наголосив експерт, який має досвід роботи віце-прем’єр-міністра.
Він нагадав, що самі депутати від колишньої вже опозиції наголошували на необхідності формування саме технічного уряду.

«Депутати, колишні опозиціонери, чинять всупереч своїм обіцянкам. Вони вичерпують список (можливих міністрів – ред.) лише тими людьми, які сидять у Верховній Раді. Розумієте, депутати – це певна така психічна структура, яка багато говорить і мало задумується», – констатував Володимир Лановий.

Натомість депутат фракції «Батьківщина» Юрій Стець підтверджує, що його колеги визнають потребу в залученні саме фахівців до нового Кабміну. Але не варто виплескувати з водою і дитину, бо чимало політиків є водночас гідними фахівцями і для роботи у виконавчій владі, або, наприклад, у правоохоронних структурах.

Якщо усе буде домовлено в кулуарах, а потім вийдуть і скажуть: «Нате їжте!», тоді для мене це буде передумова переходити в опозицію
Юрій Стець
«Громадські діячі теж активно займаються політикою в Україні внаслідок останніх подій. Головне, щоб обговорення можливих кандидатів у міністри було публічним, прозорим. При формуванні уряду треба почути думку громадських активістів Майдану, думку журналістів й відреагувати на це. Або аргументувати – чому цю думку не чують. Тоді це означатиме, що відбувається прозорий процес. Якщо ж усе це буде домовлено в кулуарах, або в одному якомусь кабінеті, а потім вийдуть і скажуть: «Нате їжте!», тоді для мене це буде передумова переходити в опозицію», – сказав Юрій Стець.

«Новий уряд проживе лише кілька місяців»

Депутат від УДАРу Павло Розенко при цьому зауважує, що новий уряд буде перехідним, тимчасовим. Він проживе лише кілька місяців, на час президентської виборчої кампанії. І ті, хто увійде до складу цього кабінету, є своєрідними камікадзе.

«Я підтримав би ідею призначення уряду технократів. Це не повинен бути уряд політиків, не повинен бути уряд президентської виборчої кампанії. Все-таки це має бути уряд тимчасовий, який протягом чотирьох місяців забезпечуватиме життєдіяльність країни», – сподівається Павло Розенко.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що до нового уряду мають увійти представники Майдану. Також, за його словами, у кожному міністерстві має бути створена посада на рівні заступника міністра з боротьби з корупцією.

Тим часом формально поки що в. о. прем’єра Сергій Арбузов просить використати його досвід державного управління в новому уряді. Про це йдеться в заяві Арбузова, розповсюдженій урядовою прес-службою. Він запевнив, що навіть перебуваючи на лікарняному, намагається керувати діяльністю поки що чинного уряду. Де саме Арбузов лікується, точно невідомо. Журналіст Мустафа Найєм стверджує, що в. о. прем’єра робить це у Москві.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG